Ultra HD -vertailu: Neljä 65-tuuman 4k-televisiota testissä
Ultra HD- eli 4K-televisio tarjoaa nelinkertaisen määrän kuvapisteitä Full HD -televisioon verrattuna. Kannattaako edelläkävijyys jo nyt, kun supertarkkaa elokuvamateriaalia ei ole vielä saatavana? Testissä neljä 65-tuuman 4k-televisiota.
Panasonic TX-L65WT600E
Philips 65PFL9708S/12
Samsung UE65F9005STXXE
Sony KD-65X9005A
Mihin 4k-televisiota tarvitaan? Lähdemateriaalia on rajallisesti, ja valtava televisioruutu ei ole kätevin ratkaisu tietokoneen näytöksi. Jos uusimman tekniikan kelkkaan hyppääminen ei ole tavoitteena ensisijainen, täytyy lisätarkkuudelle keksiä muita etuja. Oleellinen kysymys tällä hetkellä onkin: parantaako 4k-televisio Blu-rayn tarjoamaa kuvaa?
Saimme vertailuun neljä suuren televisiovalmistajan 65-tuumaiset 4k-televisiot. LG:tä emme saaneet mukaan pyynnöistä huolimatta. Kokoluokka ei vielä ole sellainen, jossa Full HD -televisioiden pikselirakenne alkaa normaalilta katseluetäisyydeltä erottua. Sony ja Samsung tarjoavat kuitenkin vielä pienemmät 55-tuumaiset 4k-mallit. Philipsillä on 84-tuumainen malli (13 000 €) samasta televisiosta. Samsungin S9-huippumalli on kooltaan 85 tuumaa ja hinnaltaan 35 000 euroa.
Yhteenveto
Elokuvilla Sonyn kuva tekee suurimman vaikutuksen. Se on selvästi terävämpi kuin muissa, ja dynaaminen taustavalo päällä havaitulta kontrastiltaan varsin hyvä. Suurella taajuudella toimiva pwm-taustavalo tekee kuvasta levollisemman kuin muissa. Vain aivan tummissa kohtauksissa esiintyvä taustavalon epätasaisuus rikkoo nautinnon. Kalibrointimahdollisuudet ovat rajalliset, mutta toisto on tarkkaa säätämättäkin.
Philipsin etuna on tasainen taustavalo ja neutraali pohjamusta. Pienikin poikkeama sweetspotista kuitenkin haalistaa kontrastin. Suoraan edestä ja riittävän kaukaa katsottuna Philipsin kontrasti on hyvä. Välkkyvä taustavalo on monissa tilanteissa häiritsevä.
Panasonicin tummien sävyjen erottelu on huippuluokkaa. Jotkin keltaisen sävyt näyttävät likaisilta, ja kuvassa tuntuu olevan värien loistokkuutta suttaava kerros. Terävöityssäätö on Sonyn jälkeen toimivin. Välkkyvä taustavalo on joukon häiritsevin. DisplayPort- ja HDMI 2.0 -liitäntä tekevät televisiosta parhaan valinnan tietokonekäyttöön. Kalibrointimahdollisuudet ovat joukon parhaat. 4:1 pixel -tila takaa, että Full HD -kuvasta ei menetetä mitään informaatiota, eikä kuvaan synny skaalausartifakteja.
Samsung on suoraan paketista kuvaltaan muita sinertävämpi mutta televisio on monipuolisesti kalibroitavissa. Taustavalo on kulmissa hieman epätasainen Paneelin vasteaika on hyvä, eivätkä värit leviä liikkuvissa kohteissa. Ledien pwm-ohjaus saattaa haitata herkimpiä Philipsin ja Panasonicin tapaan.
Teksti on tiivistelmä Hifimaailma-lehden numerossa 8/2013 julkaistusta vertailutestistä.
Lue koko testi: Osta täältä (3,90 €)
Yleistä asiaa 4k-tekniikasta
Digitaalisissa elokuvateattereissa käytetty 4k eroaa pikselimäärältään (4096 x 2160) hieman kuluttajalaitteista (3840 x 2160), mutta sama käsite on juurtunut molempiin. Kotilaitteissa käytetty 4k-tarkkuus yksinkertaistaa skaalausta 1080p-kuvalähteistä. Pikselien tuplaaminen vaaka- ja pystysuunnassa auttaa välttämään mahdolliset skaalausvirheet.
Full HD -televisioiden alhaisempi pikselitiheys ja mahdollinen pikseliverkon erottuminen ei useimmiten ole ongelma, sillä niitä katsotaan suhteellisen kaukaa. Sataa tuumaa lähestyttäessä pikselirakenteen erottuminen alkaa kuitenkin olla mahdollista, ja monissa lcd-videoprojektoreissa ongelma on todellinen.
Televisioiden ja videoprojektorien tarkkuuden kasvaminen on ollut odotettavissa jo jonkin aikaa. Samalla kun mobiililaitteet ja läppärit pakkaavat pikselit yhä tiuhemmin, on suurikokoisten televisioiden tarkkuus pysynyt ennallaan.
Taskulaitteessa full hd:ta yli kymmenkertainen pikselitiheys on kuitenkin perusteltavissa. Siinä graafiset elementit luodaan käyttöjärjestelmässä reaaliaikaisesti, eikä näyttöpaneelin oman resoluution hyödyntämisessä tule ongelmia.
Televisio tarvitsee pääsisällökseen kuitenkin ulkopuolelta tulevaa liikkuvaa kuvaa. Blu-ray-levyn 1920x1080 pikseliä piirtyy saman tarkkuuden Full HD -televisiolle sellaisenaan, mutta alhaisemman tarkkuuden dvd-levyn esittämisestä suuremmalla pikselimäärällä on harvoin hyötyä.
Sama tilanne on edessä nyt, kun 3840x2160 pikseliä pitäisi täyttää jollain. 4k-materiaalia ei ole vielä laajasti saatavilla. 4k-materiaali 4k-televisiolla näyttää kieltämättä upealta. Sonyn television mukana saatuun 4k-mediasoittimeen oli valmiiksi tallennettu parisenkymmentä demopätkää varta vasten 4k:n kykyjen esittelyyn. Ne kaikki näyttivät jokaisella vertailun televisiolla upeilta.
Vertailussa olleen Samsungin mukana tuli 4k-videota sisältävä usb-tikku. Televisio ei kuitenkaan kykene näyttämään usb-tikulle tallennettuja 4k-videoita ellei niitä ole jaettu neljään erilliseen full hd -tiedostoon. Sopivasti nimettynä Samsung yhdistää ne saumattomasti yhdeksi 4k-videoksi.
Tosielämässä tilanne on hankala. Kuluttajien ei vielä ole mahdollista hankkia elokuvia 4k-tarkkuudella millään tavalla. Yhdysvalloissa Sony tuo markkinoille FMP-X1-streamauslaitteen, jolla elokuvia voi ostaa tai vuokrata suoraan kotiin netin yli. Muualle maailmaan laitetta ei ole vielä kaavailtu.
Uuden sukupolven pelikonsoleissa ei riitä vääntö 4k-pelien pyörittämiseen. Jo 1080p-tarkkuuteen pääsy tuottaa niille ongelmia, ja valtaosa peleistä skaalataan huonommasta resoluutiosta.
Tietokone on siis toistaiseksi ainoa keino aidon 4k-materiaalin tuottamiseen, mutta elokuvasisällön puute pätee niihinkin. Tiedostoformaatissa ei ole ladattavissa demopätkiä kummempaa. Youtube sisältää jo jonkin verran lyhyitä testipätkiä, mutta hetken huuman lisäksi niistä ei ole elokuvanälkää täyttämään. Myös LG on ilmoittanut, että se laittaa myytyjen 4k-televisioiden mukaan demomateriaalia.
Netflix on ilmoittanut tuovansa 4k-tuen palveluunsa ensi vuonna. Ensimmäiset testivideot ovat jo palvelussa, mutta kuluttajat eivät pääse katsomaan niitä alkuperäisellä resoluutiolla. 4k-Netflix tullee kuitenkin rajoittamaan kuitenkin käyttöalustoja, sillä webbiselaimissa pyörivä Silverlight-versio ei yllä edes nykyiseen 1080p Super HD -maksimilaatuun.
4k-tarkkuus Blu-ray-levyllä?
Blu-ray-standardiin on kehitteillä menetelmä 4k-materiaalin tallentamiseen. Tuplasti tilaa tarjoavien kolmikerroksisten, 100 gigatavun levyjen ja tehokkaampien pakkausmenetelmien (H.265/HEVC) ansiosta hanke ei ole ollenkaan ylitsepääsemätön, mutta levyjen toistaminen tulisi vaatimaan uudet soitimet. Aikataulua ei ole vielä päätetty, mutta alan toimijat ennustavat 4k blu-rayn tuloa ensi vuodelle.
Aitoa 4k-formaattia odotellessa Sony on lanseerannut yhdessä 4k-tuotteidensa kanssa Mastered in 4k -blu-ray-julkaisut. Perusajatuksena on, että elokuvan tuotantoketju aina blu-ray-formaattiin asti on tapahtunut vähintään 4k-formaatissa. Itse elokuva on kuitenkin aivan tavallisessa 1080p-formaatissa blu-ray-levyllä, ja levyjä voi toistaa kaikilla blu-ray-soittimilla.
Joidenkin elokuvien, kuten Spider-manin ja Ghostbustersin, kuvanlaatu on oleellisesti parempi kuin ensimmäisellä julkaisukierroksella. Tästä on kuitenkin kiittäminen parempaa blu-ray-masterointia. Eroa on muutenkin kuin terävyydessä. Ghostbustersin koko ilme on erilainen kirkkautta myöten.
Käytännössä Mastered in 4k on vain Sonyn markkinointikikka uusien 4k-televisoiden myymiseksi. Osa elokuvista on jopa tuotantoprosessiltaan sellaisia, että niistä ei hyvällä tahdollakaan voisi käyttää 4k-nimitystä. Skyfall on jopa kuvattu kameroilla, jotka eivät yllä 4k-tarkkuuteen. Imdb:n mukaan Total Recall taas sisältää työvaiheen, jossa elokuva on skaalattu 2k-tarkkuuteen. Lisäksi kannattaa muistaa, että elokuvien cgi-kohtauksia ei ainakaan tähän asti ole tavattu renderöidä 4k-tarkkuudella.
Demonstroimme Hifiexpo-messuilla mahdollisia eroja käyttäen full hd- ja 4k-televisiota, joihin molempiin syötettiin Total Recallin Mastered in 4k -versio. Ilman 4k-television terävöitystoimintoja ero ei käytännössä ollut huomattavissa. Ero muutaman metrin päästä oli miltei merkityksetön jopa silloin, kun full hd -televisioon syötettiin blu-ray-kuvaa ja 4k-televisioon Total Recallin 4k-versio Sonyn omalta 4k-mediasoittimelta. Vasta hyvin läheltä tarkasteltuna pieni tarkkuusetu tuli ilmi.
Parhaimmillaan Mastered in 4k vain jatkaa Superbit-dvd-levyjen perinnettä, jossa elokuvan masterointiin blu-ray-muotoon on kiinnitetty paljon huomiota ja tiedosto on tallennettu mahdollisimman suurella bittivirralla.
Suurempi vaikutus lopulliseen kuvanlaatuun on laitteella, jolla skaalaus blu-rayn full hd:sta tehdään 4k-tarkkuuteen. Kuten tämän numeron vertailumme osoitti, hyvillä algoritmeillä havaittua terävyyttä on mahdollista parantaa.