Teksti Mikael Nederström | Kuvat Valmistaja
Testi | Naim Mu-so 2nd Generation
Testi: Naim Mu-so 2nd Generation - Parempi pöytäradio
Naim Mu-so on outo lintu. Se ei ole kannettava muttei varsinainen pakettistereokaan. Tyylikkäästi muotoiltu monoliitti kuitenkin osaa lähes kaikkea ja soi hyvin.
Jos Naim Mu-so pitäisi väkisin sulloa johonkin kategoriaan, se olisi varmaankin langaton kaiutin. Mutta on sinä toki muutakin: osaava striimeri, vahvistin sekä iso annos dsp-taitoja. Kaikki tämä poikkeuksellisen siistissä paketissa.
Ulkoisesti toisen sukupolven Mu-so on edelleen tyylikäs mutta muistuttaa kovasti ykkösversiota. Useamman alan palkinnon saanut ykkösversio nostaakin riman melkoisen korkealle. Mikä siis on muuttunut?
Etevä soitin sisäänrakennettuna
Jos vertaa ykkösversioon, joka sinänsä oli erinomaisen etevä ja hyvä-ääninen laite, kakkospolven Mu-so sisältää aika paljon uutta, vaikka sitä ei heti päällepäin huomaa. Itse asiassa ulkoiset mitat ovat lähes identtiset.
Mukana on viimeinkin hdmi arc, joten Mu-son saa soimaan videokuvan mukana, tosin vain kaksikanavaisena. Pelkän soundbarinkin roolissa se pesee helposti kaikki yleisimmät tarjokkaat markkinoilla.
Naimin upnp-protokolla mahdollistaa pcm-signaalin toiston kompressoimattomana 32 bitin ja 384 kilohertsin resoluutioon saakka, mikä riittää mihin tahansa tarpeeseen. Tällaista materiaalia ei ole luonnollisestikaan – ainakaan vielä – tarjolla, mutta toki tällainen luku helpottaa kilpailijoista erottumista ja kertoo jotain prosessointitehosta.
Kakkosversion prosessointitehon luvataan muutenkin olevan kertaluokkaa suurempi kuin vanhassa versiossa. Tämä mahdollistaa fiksumman signaalinkäsittelyn lähteestä riippumatta ja turvaa myös laitteen tulevaisuuden mahdollisten uusien korkearesoluutioisten striimauspalveluiden osalta.
Mu-sossa on valmiina Spotify ja Tidal, mikä on vähänkään vaativammalle kuuntelijalle välttämätön lisä. Samoin Apple AirPlay 2, Android-pohjaiset laitteet ja Google Chromecast toimivat ongelmitta. Lisäksi löytyy Naimin oma softa, jota voi halutessaan käyttää älylaitteella.
Toki myös bluetooth-yhteys toimii, mutta tämä on yleensä äänenlaadultaan iso kompromissi. Kaapelin nimiin vannovalle löytyy perinteinen toslink ja usb. Onpa mukaan laitettu analogiselle kansanosalle myös 3,5 millimetrin miniplugikin. Ethernet-liitäntä puolestaan mahdollistaa langalliseen verkkoon kytkeytymisen.
Myös valmius monihuonetoistoon on olemassa. Uuden Mu-son saa ketjutettua useamman toistimen yhdistelmäksi esimerkiksi vanhemman version kanssa.
Jos jotakin saisi vielä toivoa, olisi hyvä automaattinen huonekorjain – tai edes täysparametrinen manuaalinen taajuuskorjain – erinomainen lisä. Tekniikka varmasti tekisi sellaisen implementoinnin suhteellisen helpoksi. Tämä helpottaisi laitteen sovittamista erilaisiin huoneisiin.
On se sliipattu
Mu-so on kauttaaltaan erinomaisesti viimeistelty. Liikuttelua helpottaa muotoilu; pohjassa on kaksi syvennystä, jotka toimivat myös erinomaisina kantokahvoina. Toinen toimii refleksiputkena, toiseen on piilotettu liitinpaneeli. Etulevyn kehikon saa vaihdettua tai tarvittaessa kokonaan pois, joskin kankaan luvataan olevan äänellisesti täysin läpinäkyvä.
Muovia on käytetty kaiken kaikkiaan kiitettävän vähän. Viileän tyylikäs muotoilu vie tyypillistä soundbaria enemmän pöytätilaa, mutta Mu-soa ei olekaan tarkoitettu piilotettavaksi pimeään hyllyyn. Ja vaikka hylly olisi pimeä, laitteen juhlava valaistus pitää huolen näkyvyydestä.
Varsinainen käyttö tapahtuu metallilaatikon kannella olevalla pyörylällä, jonka keskellä on kosketusnäyttö. Tällä yhdistelmällä hoituu voimakkuuden lisäksi ohjelmalähteen valinta ja liuta muita toimintoja.
Kosketusnäyttöön saa asetettua kolme suosikkia, joten ohjelmalähteen valinta on myös muulle perheelle helppoa. Itse rinkula on vastaavanlainen metallikiekko kuin Naimin muissa yhdistelmälaitteissa, ja hetken totuttelun jälkeen sitä on oikein mukava käyttää.
Jos jostain pitäisi niuhottaa, niin laite voisi herätä soittokuntoon valmiustilasta vielä nopeammin. Muuten kaikki toimi oikein sujuvasti.
Focal inside
Naim lupaa uudelle Mu-solle kaiutintehoa yhteensä 450 wattia, ja elementit ovat Focalin tuotantoa. Kokonaisuus on syntynyt yhteistyössä molempien yritysten r&d-tiimien kesken. Ykkösversioon verrattuna kaiuttimen ilmatilaa on enemmän, samoin rakennetta on jäykistetty, joten bassotoiston pitäisi ainakin teoriassa olla parempi.
Koputtelutuntumalla kotelo on varsin kuolleen ja jäykän tuntuinen, joten valmistajan lupaukset hyvästä akustisesta suunnittelusta pitänevät paikkaansa. Useamman materiaalin yhdistäminen on usein hyvä ratkaisu koteloresonanssien kannalta.
Elementtien asettelu on sivusuunnassa symmetrinen. Kaksi soikeaa bassoelementtiä, kaksi keskiäänistä ja kaksi tekstiilikalottidiskanttia täyttävät käytännössä koko etulevyn. Pääteaste puolestaan on toteutettu edellisversion tavoin kuudella 75-wattisella d-luokan vahvistimella. Kuunteluissa selvisi, että tämä riittää mainiosti useimpiin tarpeisiin. Ja jos ei riitä, on syytä harkita kokonaan erillissysteemiä.
Potkii ja jytää
Mu-so altistui poikkeuksellisen kriittiselle arvioinnille, koska kuuntelin sitä normaalilta kuuntelupaikalta käsin. Tästä johtuen oli henkisesti äärimmäisen vaikea välttää vertailua omaan referenssisysteemiini, mikä sinänsä oli aika epäreilua.
Pitkä kuuntelumatka yhdessä vertailuasetelman kanssa laittoivat Mu-son niskaan isot paineet. Hiukan yli kolmen metrin etäisyys ja suurehko, ohutseinäinen huone vaativat vahvistin–kaiutin-yhdistelmältä paljon potkua. Toisaalta akustisesti ympäristö oli varsin toimiva.
Ensimmäinen asia, mitä pelkäsin, oli pieni, purkkimainen äänikuva. Tämä ei onneksi toteutunut. Suuntakuvio kaiuttimessa on ilmeisen onnistunut, sillä lievästi alaviistoonkin kuunneltuna ääni tuntuu tulevan melko luonnolliselta korkeudelta. Normaalin kaiutinsysteemin leveyttä ei löydy, mutta soundi on luontevan pakoton ja ilmava.
Toinen havainto oli poikkeuksellisen dynaaminen bassotoisto. Jossain vaiheessa ääni loppui kyllä kesken, ja sen kuuli, mutta basso pysyi pitkään kasassa. Tässä vaiheessa mökää oli jo melkoisesti. Basso oli myös laadultaan napakka. Osittain se saattoi myös johtua akustisesta ympäristöstä. Pienessä kiviseinäisessä huoneessa lopputulos voisi olla toisenlainen.
Laadullisesti Mu-son ääni on melko neutraali. Pientä honotusta keskialueella on havaittavissa, mikä kuuluu esimerkiksi matalissa lauluäänissä, sähköbassossa ja rumpujen kalvoissa. Ilmiö on tosin niin lievä ja kapeahkolla alueella, että sen huomaaminen vaatii tutun levyn.
Vaikka sointitasapaino on kohtuullisen tasainen, se on kallellaan hiukan enemmän sinne potkuisaan kuin ohkaiseen suuntaan. Diskantti on miellyttävän rasittamaton ja ei-metallinen, joten pitempikin kuuntelusessio onnistuu mainiosti ilman rasitusoireita. Musiikin kuuntelun kannalta tällainen on parempi yhdistelmä kuin kireäksi vedetty monitorisoundi.
Korvaako oikean stereon?
Valmistajan edustaja luultavasti sanoisi, että tämä on väärin asetettu kysymys. Hintaa ja kokoa on kuitenkin sen verran, että tämä tulee väistämättä mieleen Mu-soa katsellessa ja kuunnellessa. Muutenkin vertailuasetelma sattui olemaan tällä kertaa sellainen, että asialla voi spekuloida.
Jos haluaa yhden laitteen ratkaisun, Mu-so lienee sieltä kaikkein parhaimmasta päästä. Fiksu softa, riittävä teho ja ketjutusmahdollisuus tuovat turvaa tulevaisuuteen ja helppoutta elämään.
Äänellisesti kysymys ei ole niin simppeli. Jos kaipaa täysimittaista äänikuvaa ja aivan alas asti ulottuvaa bassoa, niin Mu-son potentiaali loppuu kesken. Reiluuden nimissä pitää sanoa, että en ole tällaista ratkaisua yhdestä purkista kuullut vielä missään. En myöskään alle 2 000 euron hintaluokassa.
Mutta makuuhuoneen toistimena, soundbarina tai työhuonekaiuttimena Mu-so on kerrassaan erinomainen. Tällaista käyttöä helpottaa sen sujuva toiminta iPadin, puhelimen tai tietokoneen kanssa. Ja mikä parasta, hinta on tähänkin tarpeeseen nähden edelleen varsin kilpailukykyinen.
+ Tyylikäs viimeistely | Laaja tuki eri äänilähteille | Ääni hintaan nähden
- Ei digitaalista korjausta vasteelle
Tekniset tiedot Naim Mu-So 2
Hinta: 1 499 €
Lisätietoja:
Mitat (lxkxs): 62,8 cm x 12,2 cm x 26,4 cm
Paino: 12,2 kg
Verkkotuki: Ethernet (10/100Mbps), Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), BLE v4.2
Audiotulot: Usb massamuisti, hdmi arc, optinen s/pdif, 3,5 mm miniplugi (analoginen)
Tuetut formaatit: Apple AirPlay 2, Chromecast , upnp, Spotify Connect, TIDAL, Roon-valmius, bluetooth, internetradio
Tehonkulutus: 17 W