Teksti Heikki Kivelä | Kuvat Valmistaja
testi | KEF LSX -kaiuttimet
Testi: KEF LSX -kaiuttimet - Kompakti nykyklassikko
Brittimerkki KEF on pian kuusikymmenvuotisen uransa aikana onnistunut monessa asiassa, mutta yksi sen suosituimmista merkkipaaluista nykypäivänä on moneen olohuoneeseen tiensä löytänyt LS50 vuodelta 2011. Sittemmin langattomaksikin muuttunut kaiutinpari on jälleen päivittynyt, ja nyt parrasvaloissa on uusi, kompaktimpi LSX.
Alkujaan tuotantomääriltään rajoitetuksi valmistajansa 50-vuotisjuhlamalliksi kaavailtu LS50 (Hifimaailma 10/2012) onnistui yhdistelemään monitorikoon toteutukseen paitsi BBC:n klassisen LS3/5a-kaiuttimen henkeä myös merkin highend-luokasta lainattua pitkälle kehittynyttä elementtiteknologiaa. Melko pian eräänlaisen nykyklassikon statuksen saavuttanut malli sai vuonna 2016 seuraajan LS50 Wirelessistä (HM 1/2018), joka laajensi kaiuttimen monikäyttöisyyttä langattomilla verkko-ominaisuuksilla.
Nyt, vajaa kolme vuotta myöhemmin, sama sukupuu on saanut jälleen uuden haaran. Mutta sen sijaan että vanhaan ja hyväksi havaittuun toteutukseen olisi pumpattu lisää muskeleita kaikilla osa-alueilla, KEF on valinnut hiukan toisenlaisen strategian. Uusi LSX on edeltäjiään kompaktimpi mutta teknisesti pitkälti samoilla edistyksellisillä linjoilla. Myös hinta on maltillisempi, tällä hetkellä noin 400 euroa LS50 Wirelessiä edullisempi.
Teknologiaa ja designia
Pähkinänkuoressa KEF LSX on – virtakaapeleita lukuun ottamatta – täyslangaton aktiivinen 2-tie-kaiutinjärjestelmä, jonka keskiössä on valmistajansa ylpeydenaihe, jo 12. sukupolveensa ehtinyt koaksiaalinen Uni-Q-kaiutinelementti. LSX:n kohdalla toteutus on hoidettu upottamalla 19-millimetrinen alumiinidiskantti 115-millimetrisen magnesium–alumiinikartioisen basso–keskiäänisen sisään. Itse elementti taas on kiinnitetty akustisesti optimoituun koteloon, jonka etulevy on kaareva muun muassa heijastusten minimoimiseksi.
Molemmissa kaiuttimissa on omat vahvistimensa, jotka tarjoilevat diskantille 30:n ja bassoäänisille 70 watin tehot d-luokan toteutuksella. Tämän ansiosta LSX:n muovikotelosta on saatu puristettua melko lailla kompakti, mitoiltaan
155 x 240 x 180 millimetriä, sillä d-luokan vahvistin tarjoaa kokoonsa nähden hyvän hyötysuhteen eikä tarvitse kookkaita jäähdytysripoja.
Itse kotelon designista vastaa suunnittelija Michael Young, jonka kädenjälki näkyy LSX:n pienissä detaljeissa, kuten bassorefleksiputken huomiovärissä sekä fiksussa etulevyn ledissä, joka myös kertoo käytössä olevan medialähteen. Youngin lisäksi design-osastolla on touhunnut myös tanskalainen Kvadrat, joka vastaa (valkoista versiota lukuun ottamatta) kaiutinkoteloiden sivujen kangaspinnoitteesta.
Mittasuhteiden kutistuessa KEF on joutunut jättämään pois LS50 Wirelessissä olleen, esimerkiksi työpöytäkäytössä kätevän usb-liitännän tietokonetta varten kuten myös perinteisen rca-liitännän. Niiden sijasta langallisten äänilähteiden liittämiseen mukana on kuitenkin optinen toslink sekä 3,5 millimetrin aux. Antopuolelta taas löytyy rca subwooferille sekä haluttaessa kaiuttimet yhteen liittävä rj45-liitäntä. Verkkokaapelin käyttö kaiuttimien yhdistämiseen on siis vapaaehtoista, mutta sen avulla saavutetaan merkittävä etu äänenlaadussa. Wifi-verkon kautta toisiinsa kytkettynä kaiuttimet nimittäin toistavat musiikin skaalattuna maksimissaan 48 kilohertsin näytetaajuuteen ja 24 bitin syvyyteen, kun taas kaapelilla näytetaajuuden voi tuplata 96 kilohertsiin. Kaapelin käyttö voi vähentää myös yhteysongelmia ruuhkaisessa verkkoympäristössä.
Muista langallisista liitännöistä mainittakoon rj45 langalliselle verkkoyhteydelle sekä viiden voltin ja kahden ampeerin usb-latausliitäntä. Langattomien suoratoisto-ominaisuuksien listalta puolestaan löytyvät Spotify Connect sekä Tidal. LSX:n bluetooth-versio on 4.2 vahvistettuna aptx:llä. Lisäksi mukana on dlna-tuki ja AirPlay 2 Apple-laitteille. Laitteen wifi-yhteys toimii sekä 2,4:n että viiden gigahertsin taajuudella.
Ohjatusti käyttöön
Hifimaailman testiin tullut KEF LSX -pari oli avaamattomassa paketissa, joten tiemme kaiuttimien pariin kulki lähtöruudun kautta. Käyttöönoton helppoudesta huolehti merkittävissä määrin ihan ensiksi älylaitteeseen ladattava KEF Control -ohjainsovellus, joka johdatti fiksusti ja vaiheittain asennusprosessin halki.
Heti kaiuttimien paketista poistamisen ja kaapeleiden kytkemisen jälkeen sovellus avusti langattoman verkon määrittelyiden tekemisessä, jonka jälkeen se kehotti päivittämään LSX:n ohjelmistoversion. Päivitykseen kului melko maltilliset kymmenisen minuuttia. Odottelun jälkeen olikin sitten aika alkaa etsimään mieleistä kuunneltavaa älylaitetta hipelöiden. Tässä vaiheessa havaitsimme ensimmäisen muutamista pienistä kauneusvirheistä LSX:n toteutuksessa. Nimittäin voidakseen käyttää esimerkiksi Spotifyta tai Tidalia valmistajan omassa sovellusekosysteemissä, tulee käyttäjän ladata KEF Controlin rinnalle KEF Stream -sovellus, jonka funktio käytännössä on vain yhdistää nämä applikaatiot toisiinsa. Ilman KEF Controliakin käyttö tosin onnistuu, sillä ainakin iPhone SE -älypuhelimeen asennettu Spotify löysi KEF LSX -parin automaattisesti kuuntele laitteella -valikosta Connect-ominaisuuden avulla. Näin ollen KEF Stream -sovelluksen hyöty jäi hiukan kyseenalaiseksi.
Kaiuttimien varsinaisesta käytöstä ja musiikin kuuntelusta on kuitenkin tehty helppoa paitsi Control-ohjainsovelluksella myös mukana tulevan perinteisen kaukosäätimen avulla. Näiden välillä ilmeni kuitenkin epämääräistä synkronisaatio-ongelmaa äänenvoimakkuutta säädettäessä, mutta volyymin heittelyt sai onneksi kuriin kytkemällä ohjainsovelluksessa oletuksena päällä olevan Hardware Volume Buttons -ominaisuuden pois.
KEF Control -sovelluksen tutkiskeluun ja sen toimintojen läpi käymiseen kannatti kuitenkin paneutua, sillä vain sen avulla pääsee hyötymään täysin LSX:n dsp-potentiaalista. Lisää tietoa sovelluksesta ja sen toiminnoista löytyy seuraavalta aukeamalta.
Maireaa ääntä moneen makuun
Äänentoistoltaan KEF LSX on sekä mielenkiintoinen että miellyttävä tapaus. Vaikka toteutuksessa onkin huomioitu tietty valtavirtaan vetoava vaikutus etenkin toistokaistan ääripäiden jatkuvuudessa ja läsnäolossa, LSX osaa silti olla tekemättä itsestään liian suurta numeroa – jos nyt ensivaikutelmien kevyttä hämmästystä kliseisestä ”kokoaan isompi ääni” -tuntumasta ei oteta huomioon.
LSX soi tarvittaessa isosti, se on sanottava. Äänen mittasuhteet tulevat ilmi niin muhkeassa bassotoistossa kuin myös yllättävän laajassa stereokuvassa, joka piirtyy kaiuttimien eteen varsin luontevasti. Tämä siis ainakin kuuntelutilojemme perussijoituksella, jossa kaiuttimet istuivat noin metrin korkeudella telineissä, noin kolmen metrin päässä toisistaan ja noin parinkymmenen sentin päässä takaseinän virkaa toimittavasta kirjahyllystä.
Myös selvästi kapeampi sijoitus toimi, mikä viittaa vahvasti siihen, että LSX:t voisivat olla loistava kumppani vaikkapa television rinnalle. Tätä tukee lisäksi havainto siitä, että LSX:n perusluonne on hyvin mukautuvainen melkeinpä mihin tahansa käyttöön. Puheäänessä on tarvittavaa selkeyttä ilman turhaa kuminaa, mutta toisaalta raskasbassoiset synteettiset äänet tömähtävät ilmoille sopivan painokkaasti. Keskiäänissä taas on hyvää erottelua ja selkeyttä mutta ilman monitorimaista kuivakkuutta. Diskantti on läsnä ja säteilee hienosti myös parhaan kuuntelupaikan ulkopuolelle. Äänenvoimakkuuttakin irtoaa takuulla riittävästi, ja toisto pysyy kovempaakin luukutettaessa muodossaan ilman merkittävää värittymistä tai säröytymistä. Yleisesti ottaen minkä tahansa musiikin kuuntelu on yksinkertaisesti helppoa.
Kaikkia fysiikan lakeja LSX ei kuitenkaan pysty kumoamaan. Sitä ihan matalinta, enimmäkseen paineena aistittavaa jyminää tai toisaalta myöskään keskibasson alapuolella piilevää muhkeutta ei kaiutinpari pelkiltään pysty loihtimaan, mutta siksipä LSX:ssä onkin subwoofer-lähtö ja ohjainsovelluksessa sille omat säätönsä. Jos siis LSX:n kylkeen kytkee vaikkapa kompaktin pikkusubin, jälki voisi olla lähes tyrmäävää – jos siis nimenomaan kaipaa ruutia alataajuuksille.
Jos jokin nostaa LSX:n vielä omassa sarjassaan pykälää korkeammalle, niin se on eloisa ja täsmällinen diskanttitoisto, joka lisää huomattavasti musiikin läsnäoloa. Myös dynamiikan esitys kohtuullisella volyymilla on varsin mallikasta, ja musiikin hiljaisten ja voimakkaiden kohtien välinen kontrasti tuntuu aidosti toteutuvan ilman tarpeettomia portaita.
Näin ollen siinä arkipäiväisessä yleiskuuntelussa minkä tahansa musiikin kanssa LSX on ennen muuta kaiutinpari kohdillaan – ja vähän enemmänkin.
Ominaisuudet käyttöön ohjainsovelluksella
KEF Control on sarjassaan yksinkertainen ja funktionaalinen ohjainsovellus, jonka avulla LSX-kaiutinparin täyden potentiaalin saa käyttöön melko vähällä vaivalla. Sovellus paitsi opastaa ja neuvoo kaiuttimien käyttöönotossa myös mahdollistaa LSX-parin toiston hienosäädön valitun sijoituspaikan lähtökohdat huomioiden. Lisäksi se toimii perinteisen kaukosäätimen korvikkeena.
Periaatteessa valikoiden kaikista näppärimmäksi pikasäätimeksi osoittautui How is your room -kohta, jonka pykälittäin etenevällä janalla on vaihtoehdot damped, moderate ja lively, käytännössä siis akustisesti vähemmän eloisasta keskitason kautta eloisaan. Sen säätö vaikutti nopeasti ja kätevästi diskantin läsnäoloon, kun taas bassot pysyivät kautta linjan luontevan muhkealla tasolla.
Vaikka huoneominaisuudet voi määritellä kertaalleen ja antaa niiden olla sellaisenaan, kevyehkö diskantin hillitseminen voi tehdä vähän sähäkämmäksi tuotetun musiikin toistosta astetta miellyttävämpää – ainakin lähikenttäkuuntelussa.
Mainio manttelinperijä
KEF osoittaa LSX-kaiuttimellaan pystyvänsä skaalaamaan paljon hyvää tekniikkaa pienempään pakettiin. Voidaankin sanoa, ettei omena ole pudonnut kauas puusta, jos LSX:ää vertaa esimerkiksi kookkaampaan LS50 Wirelessiin.
Vaikka esimerkiksi liitännät ovat hiukan suppeammat ja mittasuhteet yleisesti pienemmät, LSX on kuitenkin edeltäjiinsä verrattuna toistoltaan yhtä tasapainoinen ja vaikuttava kaiutin. Sen käyttö langattomassa ympäristössä on helppoa ja häiriötöntä, vaikka KEF Stream -ohjainsovellus hiukan tarpeettomalta tuntuukin. Se olisi pitänyt integroida suoraan KEF Controlliin turhan applikaatiohyppelyn välttämiseksi.
Hillityn viehättävä ulkonäkö, keskeisimmät verkko-ominaisuudet ja iso mutta miellyttävä ääni tekevät LSX:stä kuitenkin kovan haastajan nykyaikaisten kompaktien aktiivikaiuttimien sarjassa.
+ Mainio ja moneen menoon sopiva toisto | Toiston tarkkuus ja tasapainoisuus | Ulkonäkö ja design
- Kaksi erillistä ohjainsovellusta | Äänenvoimakkuuden poukkoilu joissain tilanteissa
Tekniset tiedot KEF LSX
Hinta: 1 299 €
Edustaja: Highend Studio Finland
Lisätietoja:
Mitat (lxkxs): 155 x 240 x 180 mm
Paino: 3,5/3,6 kg
Toimintaperiaate: Täysaktiivinen langaton 2-tie-kaiutinjärjestelmä
Vahvistin: 2 x 30 W + 2 x 70 W
Elementit:
-basso-keskiääninen: 115 mm
-diskantti: 19 mm
Liitännät: 3,5 mm aux, toslink, sub out, bluetooth 4.2 aptX
Muuta: 5V/2A usb-lähtö, kaukosäädin
Värivaihtoehdot: Valkoinen, musta, sininen, vihreä, punainen