Nettijatko 8/2022: Powercube-mittaukset
Powercube-tehomittaukset eivät aivan ehtineet integroitujen vahvistimien vertailuun. Tehokuutio kertoo, miten järeitä vahvistimet todellisuudessa ovat.
Perinteinen resistiivinen tehomittaus kertoo vain osan vahvistimen suorituskyvystä. Todellisuudessa kaiutin on jakosuotimineen monimutkaisempi kokonaisuus, jossa impedanssi ja sen vaihe vaihtelee eri taajuuksilla. Jos vahvistin ei kykene tuottamaan riittävästi tehoa tällaisiin reaktiivisiin kuormiin, voi tavallinen tehomittaus joissain tilanteessa antaa väärän kuvan vahvistimen toiminnasta.
Reaktiivisuus tarkoittaa, että sähkövirran ja jännitteen välillä on vaihe-ero. Jos virta on jännitettä edellä, kutsutaan kuormaa kapasitiiviseksi. Jännitteen ollessa virtaa edelle on kuorma induktiivinen.
PowerCube-mittauksessa vahvistimen antama hetkellinen teho mitataan 1, 2, 4 ja 8 ohmin kuormaan viidellä eri vaihekulmalla. Harmonisen särön raja mittauksessa on yksi prosentti. Vahvistinta kuormitetaan yhden kilohertsin sinisignaalilla 20 millisekunnin ajan, minkä jälkeen tasoa pudotetaan 20 desibeliä 480 millisekunnin ajaksi.
Ideaalinen vahvistin toimii jännitelähteenä, eli sen teho kaksinkertaistuu impedanssin puolittuessa. Tällaisen vahvistimen tehokuutio on tasainen pinta. Useimmin hyvin toteutettu vahvistin tuottaa tehokuution, jossa jännite laskee hiljalleen matalia impedansseja kohti, mutta antoteho kasvaa silti selvästi. Jos virtalähde on alimoitettu, romahtaa antojännite matalilla impedansseilla. Tällöin kannattaa selvittää käytettävien kaiuttimien impedanssivaste, jotta antoteho riittää varmasti eikä signaali säröydy.
Huimia tehoja
Vertailun vahvistimissa ei ilmene ongelmia vaikeisiinkaan kuormiin.
Cambridge Audio on luokassaan mitoitettu niin, että antoteho kasvaa aina yhteen ohmiin saakka. Kuution pinta on hyvin tasainen.
Mark Levinsonillakin hönkä alkaa hiipua vasta yhden ohmin kuormalla. Jyrkät vaihekulmat eivät tuota sillekään ongelmia.
Michin tehokuutio on muodoltaan samanlainen kuin Mark Levinsonilla, se vain tuottaa absoluuttisesti enemmän tehoa kaikkiin kuormiin. Huomaa kuvaajassa eri y-akseli.
Musical Fidelity on hurja peli. Lähes kahden kilowatin teho kahteen ohmiin on huima suoritus. Vaikka tehokuutio onkin muodoltaan vähemmän ideaali kuin parhailla, kannattaa muistaa, että antotehoa Musical Fidelity tuottaa kaikkiin kuormiin selvästi eniten tehoa, tuplasti enemmän kuin mikään muu yhteen ohmiin. Sen virtalähde ei vain anna myöden kaikkien vaikeimmilla kuormilla. Huomattavaa on myös, että kahdella ohmilla teho puhtaasti resistiiviseen kuormaan on selvästi suurempi kuin reaktiivisiin.
Lue vahvistimien vertailu Hifimaailman numerosta 8/2022. Jos olet tilaaja, näköislehti on luettavissa ilmaiseksi. Klikkaa Aktivoi tilaajatunnus -valintaa ja syötä kuusi numeroa pitkä asiakasnumerosi, joka on lehden takakannessa tai laskussa.