Mikael Nederström
Raportti: Audiokauppa Oulu ja Genelec 1236A SAM
Lempeä jättiläinen: Genelec 1236A SAM
Oulun Audiokauppa muutti kevään aikana uusiin tiloihin. Vanhasta tehdashallista jalostui kuuntelulle omistettu tila. Siinä sivussa Audiokauppaan roudattiin pysyväisdemoon suurimmat Genelecit ja paljon muuta mielenkiintoista.
Sanotaan se heti alkuun: jokaisen kynnelle kykenevän kannattaa käydä Oulun Audiokaupassa. Pelkästään ison Genelecin takia kannattaa matkustaa, sillä Iisalmen lippulaiva on tuotu varta vasten akustoituun kuunteluhuoneeseen ja upotettu seinän sisään.
Kaupan päälle saa Oulussa toki tyypit monesta muustakin: saunaan rakennetusta hifisysteemistä, isoista McIntoshin monopäätteistä ja vaikkapa Kefin tyylikkäästä Reference-sarjasta. Tai jos dynaaminen kaiutin ei kiinnosta, löytyy myös isomman pään Martin-Loganeja.
Audiokaupassa bluetooth-laitteet, putkivahvistimet ja Spotify elävät sulassa sovussa. Ja toki nurkassa pyörii myös vinyyli, josta ääni saadaan ulos McIntoshin ja suomalaisen Taipuun koaksiaalin avulla.
Satumaiset speksit
Tällä kertaa tähtäimessä oli kuitenkin ensisijaisesti iso Genelec. Kun asiaa Ouluun sattui sopivasti, päätin mennä kuulolle. Tarkoitus oli kuunnella paljon muutakin, mutta koko iltapäivä vierähtikin sitten vain yhden kaiuttimen parissa. Uhraus ei ollut turha.
Jo paperilla Genelec 1236A SAM tekee vaikutuksen: bassosta huolehtii kaksi 18-tuumaista per puoli. Suuntaimeen, niiden yläpuolelle (tai viereen, riippuen konfiguraatiosta) on upotettu kaksi viisituumaista keskiäänistä ja kahden tuuman kompressiodiskantti.
Vahvistin elementeille on d-luokkainen kuten lähes kaikissa uusissa malleissa. Bassoille tehoa on tasan 1 000 wattia per puoli, keskiäänisille 800 ja diskantille 400 wattia. Mukana on luonnollisesti SAM-huonekorjausominaisuus. Massaa on miehekkäät 182 kiloa per kaiutin.
Taajuusvastekin lupaa kuuden desibelin rajoissa paljon: 17 hertsistä 26 kilohertsiin. Subbaria ei taatusti tarvitse, mutta myös yläpään yläraja on mielenkiintoinen. Tyypillinen metallikalotti kun yleensä loppuu kuin veitsellä leikaten alle 22 kilohertsiin. Tällöin ultraääniresonanssikin on usein turhan lähellä kuuloaluetta. Vaan toisin on 1236:lla.
Hinta ei ole halpa: 80 000 euroa pari. Mutta jos tällaista systeemiä tarvitsee, ei hinta ole sietämätön. Vastaavilla spekseillä saisi rahaa menemään paljon enemmänkin. Kyseessä on kuitenkin kokonainen laitteisto, ei pelkkä kaiutin.
Mörkö muttei pelottava
Kuuntelu opetti jälleen kerran yhtä paljon kuuntelijasta kuin kaiuttimesta. Täytyy nimittäin myöntää, että odotin toisenlaista toistoa. Vaikka tiesin, että nykyisin Genelec on soundiltaan hyvinkin miellyttävä, oli ääni silti yllätys. Kaiuttimen ensimmäinen puraisu oli suorastaan sävyisä. Ei hampaaton mutta kohtelias.
Ääni ei ollut millään tavalla kylmä tai ylianalyyttinen. Ei steriili, riipivä tai monitorimainen. Ainoastaan sopusuhtaisen neutraali, rullaava ja miellyttävä. Jopa enemmän kallellaan hillittyyn kuin repivän rosoiseen.
Hyvin äänitetty aor soi oikein mukavasti. Toto, Dire Straits ja vastaavat toimivat erittäin hyvin. Juicen lähimikitys Yölento-levyllä kuulosti juuri siltä kuin pitääkin. Toisaalta tämä ei ollut yllätys. Hetkittäin tuntuikin siltä, että kyseessä on tavanomaista tarkempi ja tasaisempi hyvä kaiutin mutta ei mikään sen kummallisempi.
Vaikka tiesin, että nykyisin Genelec on soundiltaan hyvinkin miellyttävä, oli ääni silti yllätys. Kaiuttimen ensimmäinen puraisu oli suorastaan sävyisä.
Balanssi oli riittävän lämmin, subjektiivisesti hyvin tasainen. Äänikuva oli hallittu: studiotuotoksilla kuiva ja pistemäinen, akustisilla äänitteillä avara ja tilantuntua tuova. Tilantuntu oli juuri sellainen kuin levylle oli tallennettukin.
Selvästi Genelec 1236A on kaikin tavoin huippukaiutin. Silti heräsi kysymys, mikä tässä oikein maksaa? Vastaus alkoi avautua, kun hanaa avasi ja kaikkein matalin basso tuli mukaan kuvioon. Mitä kovempaa kuunteli, mitä dynaamisempaa tavaraa laittoi soimaan, sen enemmän nauratti.
Urut, sähköbasso, patarummut – kaikki tulivat eläimellisellä voimalla, täysin pidäkkeettä. Mitään rajoja dynamiikassa ei ollut. Mikään ei rasittanut tai kompressoitunut, vaan iskuissa oli millä tahansa musiikilla ällistyttävää helppoutta.
Toistovoimakkuus kasvoi yhä suuremmaksi. Nyt oltiin jo sillä alueella, mihin ei normaali subbarikaan enää pääse, kun 25 hertsin taajuudella hakkaava teknobiitti ravisti kuunteluhuoneen seiniä. Eräs kauppaan ulkopuolelta tullut kertoi, että kattopellit ulkona hakkaavat musiikin tahtiin.
Kuuntelun lopussa alkoi tuntua, että mieletön bassoenergia syö hapen huoneesta. Desibelejä oli alimmillakin bassoilla pitkälle toista sataa. Vierustoverin puhetta ei enää kuullut, mutta kyse ei ollut tyypillisestä korvan peittoilmiöstä vaan hillittömästä ilmanpaineen vaihtelusta basson tahdissa.
Upea kokonaisuus
En ihmettele, että mitattuna vaste kuunteluhuoneessa ulottuu 14 hertsiin saakka, kuten Audiokaupan Aki kertoi. Hämmästyttävintä oli, että kaiken jytkeen keskellä ääni oli täysin rasittamaton. Kaikki tuli eleettömästi ja hallitusti. Ja ihan kaikenlaisella musiikilla. Alapäässä oli laatua yhtä paljon kuin määrää. Bassoalue oli alimpiin taajuuksiin saakka täysin läpinäkyvä ja saumaton osa kokonaisuutta. Parempaa matalien toistoa kokonaisuutena en ole koskaan kuullut.
Olisi silti väärin julistaa Genelec vain efektinmetsästäjän tai tarkkailijan työkaluksi. Dynamiikka on mieletön, mutta kaiutin on muutenkin erinomainen. Se unohtuu helposti, jos joku ominaisuus on ylitse muiden. Tässä tapauksessa poikkeuksellinen bassodynamiikka varasti huomion siltä puolelta soundissa, joka oli ainoastaan erinomainen, eli kaikki muu kuin matalien toisto.
Genelec 1236A SAM
Hinta: 80 000 € / pari
www.genelec.fi ja www.audiokauppa.fi
Mitat (lxkxs): 960 x 1180 x 650 mm
Paino: 182 kg
Toimintaperiaate: 3-tie, aktiivi
Taajuuskaista: 21 - 21 000 Hz (±2 dB)
Teho: 2x1000 W, 800 W, 400 W
Elementit
-basso: 2x18"
-keskialue: 5"
-diskantti: 1", kompressiodraiveri, suuntain
Audiokauppa Oulun kuunteluhuone