JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Mat­ti Her­mu­nen

Kokeilussa Estelon YB -kaiuttimet

Virolainen Estelon nousi muutamassa vuodessa kovan tason valmistajaksi. Omaperäinen mutta perusteltu ulkoasu, eksoottiset elementit ja materiaalit sekä moitteeton viimeistely vakuuttavat. Estelonin perustaja Alfred Vassilkov sekä markkinoinnista vastaava tyttärensä Alissa saapuivat syksyn Hifimessuille maahantuonnin aloittamisen kunniaksi.

Mat­ti Her­mu­nen on hel­sin­ki­läi­nen pit­kän lin­jan hi­fi­har­ras­ta­ja. Hä­nen mu­sii­kin­kuun­te­lun­sa pai­not­tuu vah­vas­ti ns. klas­si­sen mu­sii­kin puo­lel­le. Myös elo­ku­vat ja nii­den mo­ni­ka­na­va­ää­nen­tois­to ovat kiin­nos­tuk­sen koh­tei­ta. Ni­mik­ko­pals­tal­laan hän tes­taa in­to­hi­mon­sa koh­tee­na ole­via, usein san­gen hin­nak­kai­ta hi­fi­tuot­tei­ta. Lai­te­ar­vi­ot pe­rus­tu­vat vank­kaan ko­ke­muk­seen usei­den vuo­si­kym­me­nien ajal­ta.

Mat­ti Her­mu­nen on hel­sin­ki­läi­nen pit­kän lin­jan hi­fi­har­ras­ta­ja. Hä­nen mu­sii­kin­kuun­te­lun­sa pai­not­tuu vah­vas­ti ns. klas­si­sen mu­sii­kin puo­lel­le. Myös elo­ku­vat ja nii­den mo­ni­ka­na­va­ää­nen­tois­to ovat kiin­nos­tuk­sen koh­tei­ta. Ni­mik­ko­pals­tal­laan hän tes­taa in­to­hi­mon­sa koh­tee­na ole­via, usein san­gen hin­nak­kai­ta hi­fi­tuot­tei­ta. Lai­te­ar­vi­ot pe­rus­tu­vat vank­kaan ko­ke­muk­seen usei­den vuo­si­kym­me­nien ajal­ta.

Mat­ti Ko­mu­lai­nen kävi va­jaa vuo­si sit­ten tu­tus­tu­mas­sa Es­te­lo­niin. Kat­ta­va ku­vaus val­mis­ta­jan taus­tas­ta, suun­nit­te­lu­fi­lo­so­fi­as­ta ja mal­lis­tos­ta löy­tyy Hi­fi­maa­il­man nu­me­ros­ta 8/2017. Kiin­nos­tu­nei­den kan­nat­taa kai­vaa leh­ti esiin. Nyt ko­kei­luun saa­tiin al­ku­pään mal­li, siro kau­no­kai­nen YB.

Es­te­lo­nin tun­nus­merk­ki on näyt­tä­vä muo­toi­lu. Se ei ole it­se­tar­koi­tus vaan kei­no tar­jo­ta kai­u­ti­ne­le­men­teil­le mah­dol­li­sim­man elo­ton alus­ta sekä aut­taa si­joit­ta­maan ne tois­ton kan­nal­ta so­pi­vas­ti. YB:n kaar­tu­vien muo­to­jen an­si­os­ta sa­man­suun­tai­sia sei­so­via aal­to­ja ai­heut­ta­via sei­nä­miä ei ole. Mo­ni­mut­kai­set ra­ken­teet saa­daan syn­ty­mään pai­ne­va­la­mal­la ko­te­lot kom­po­sii­tis­ta. Es­te­lo­nin ar­vok­kaim­mis­sa mal­leis­sa käy­te­tään Ac­cu­to­nin hin­ta­via ke­raa­mi­sia ja ti­mant­ti­sia ele­ment­te­jä.

Bas­so on SEAS:n 8-tuu­mai­nen alu­mii­ni­kar­tio, ja 5,25 tuu­man pa­pe­ri­kar­ti­o­kes­ki­a­lue sekä tuu­man be­ryl­lium­dis­kant­ti tu­le­vat ScanS­pe­a­kil­ta. Kes­ki­a­lu­een ke­vy­en pa­pe­ri­kar­ti­on re­so­nans­sit saa­daan pa­rem­min ku­riin te­ke­mäl­lä kar­ti­oon lii­mal­la jäy­kis­tet­ty­jä viil­to­ja. Ele­men­tit ja ja­ko­suo­ti­men ar­vot so­vi­te­taan yh­teen yk­si­löl­li­ses­ti mit­taa­mal­la.

Bas­sot on si­joi­tet­tu epä­sym­met­ri­ses­ti ko­te­lon si­vuil­le. Kos­ka YB on tar­koi­tet­tu toi­mi­maan myös pie­nem­mis­sä ti­lois­sa, vä­hen­ne­tään hei­jas­tuk­sia si­vu­sei­nis­tä si­joit­ta­mal­la ele­men­tit si­sään­päin. Si­säi­nen joh­do­tus ja yh­del­lä ruu­vil­la ki­ris­tet­tä­vät liit­ti­met tu­le­vat Ku­ba­la-Sos­nal­ta.

YB on yk­sin­ker­tai­ses­ti kau­nis. Ko­kei­lus­sa ol­leen pa­rin vii­meis­te­ly oli hin­taa hie­man nos­ta­va kiil­to­val­koi­nen. Vaih­to­eh­toi­na ovat mus­ta, pu­nai­nen tai samp­pan­ja.

Käyt­tö­oh­jeen mu­kaan so­pi­va kuun­te­lu­e­täi­syys on suun­nil­leen sama kuin kai­ut­ti­mien vä­li­nen etäi­syys. Etäi­syys lä­him­pään hei­jas­ta­vaan pin­taan tu­li­si ol­la vä­hin­tään met­ri ja kai­u­tin­pään sei­nään yli puo­li met­riä, kui­ten­kin niin, et­tei­vät edel­lä mai­ni­tut etäi­syy­det ole kes­ke­nään sa­mat. So­pi­van kuun­te­lu­ti­lan kook­si val­mis­ta­ja ker­too 16–45 ne­li­ö­met­riä.

Pis­te­taa­juus­mit­taus­ten ja kuun­te­lun pe­rus­teel­la YB:t aset­tui­vat hi­ve­nen yli kak­si met­riä pää­ty­sei­näs­tä ja 1,1 met­rin pää­hän oi­ke­as­ta si­vu­sei­näs­tä. Pa­ras kuun­te­lu­e­täi­syys oli koh­ta­lai­sen lä­hel­tä, 2,7 met­rin pääs­tä, kun kai­ut­ti­mien vä­liä oli 2,2 met­riä. Kau­em­paa kuun­nel­les­sa asi­at ei­vät olen­nai­ses­ti pa­ran­tu­neet. Kai­ut­ti­mien suun­taa­mi­seen kan­nat­ti näh­dä vai­vaa, kos­ka sil­lä oli sel­vä vai­ku­tus ää­ni­ku­van le­vey­teen ja sii­hen, kuin­ka kes­kel­le tai le­ve­äl­le esiin­ty­jät si­joit­tui­vat.

Help­po

YB:n tois­toa lei­maa il­ma­vuus ja miel­lyt­tä­vä lä­pi­nä­ky­vyys. Ää­ni on poik­keuk­sel­li­sen avoin, ja mu­siik­ki soi us­kot­ta­vas­ti kai­ut­ti­mien vä­li­ses­sä ti­las­sa niin, et­tä pai­no­pis­te on hie­man kai­ut­ti­mien kes­ki­lin­jas­ta taak­se­päin. Hy­vin on­nis­tu­nut akus­ti­nen ää­ni­tys ja tek­ni­set kik­kai­lut vie­vät ää­ni­ku­vaa tai yk­sit­täi­siä ää­niä rei­lus­ti taak­se­päin. Mut­ta jos mik­saus on ve­det­ty pin­taan, ei YB sitä muu­ta.

Ko­ros­tu­ma­ton erot­te­lu­ky­ky on YB:n vah­vuus, vaik­ka se ei ole su­pe­ra­na­lyyt­ti­nen. Enem­män kai­u­tin ker­too, et­tä nyt oli­si täl­lais­ta kuun­nel­ta­vaa. Luon­tee­no­mais­ta on enem­män kuun­nel­ta­vuus kuin mo­ni­to­ri­mai­nen kai­ken ana­ly­soin­ti.

YB:n tois­toa lei­maa il­ma­vuus ja miel­lyt­tä­vä lä­pi­nä­ky­vyys. Ää­ni on poik­keuk­sel­li­sen avoin, ja mu­siik­ki soi us­kot­ta­vas­ti kai­ut­ti­mien vä­li­ses­sä ti­las­sa niin, et­tä pai­no­pis­te on hie­man kai­ut­ti­mien kes­ki­lin­jas­ta taak­se­päin.

Miel­lyt­tä­vyy­del­lä on kui­ten­kin myös kään­tö­puo­len­sa. Mo­nil­la tal­len­teil­la tois­to on tar­peet­to­man koh­te­li­as­ta. Esi­mer­kik­si 22-Pis­te­pir­kon Ele­ve­nin pa­rin en­sim­mäi­sen kap­pa­leen tu­lee soi­da kaik­kea muu­ta kuin kau­niis­ti. Ke­räs­ten ja kump­pa­nei­den mu­si­soin­tiin usein kuu­lu­va kar­heus jäi mat­kal­le. Sitä vas­toin sa­mal­la le­vyl­lä ole­va, kai­kin puo­lin kau­niis­ti teh­ty Be­au­ti­ful Mor­ning soi kuin he­räi­si hei­nä­kuun hel­le­päi­vän aa­muun.

Ko­vin tu­tuk­si tul­leen Ash­ke­na­zyn joh­ta­man Si­be­liuk­sen 4. sin­fo­ni­an muu­ta­mat al­ku­mi­nuu­tit soi­vat cd:n al­ku­vuo­sil­le tyy­pil­li­ses­ti. Viu­lu­jen viil­tä­vät for­tis­si­mot käy­vät kor­viin, ja pa­suu­na­kuo­ron voi­ma tu­lee sy­liin. Es­te­lo­nit tois­ti­vat nämä lä­hes riit­tä­vän häi­jys­ti. Sa­man sin­fo­ni­an nel­jän­nes­sä osas­sa YB ava­si soit­ta­jis­ton te­ke­mi­set sekä ksy­lo­fo­nin, kel­lo­pe­lin, kla­ri­ne­tin ja vas­ki­pu­hal­ti­mien sä­vyt eri­no­mai­ses­ti.

Useil­la le­vyil­lä pi­a­non sä­vyt tois­tui­vat muu­ten us­kot­ta­vi­na, mut­ta sen ala­re­kis­te­ri jäi ke­vy­ek­si. Ke­vy­es­ti soi­van for­te­pi­a­non luon­ne sekä Mo­zar­tin ai­kai­sin soit­ti­min pe­laa­van or­kes­te­rin inst­ru­ment­tien nu­hai­set soin­nit tois­tui­vat oi­ke­an oloi­si­na.

Lau­la­jat Joan Ba­e­zis­ta Soi­le Iso­kos­keen toi­mi­vat hy­vin. Ba­e­zin Di­a­monds And Rus­tin oma­laa­tui­ses­sa ää­ni­tyk­ses­sä hä­nen ää­nen­sä ba­lans­si oli var­sin luon­nol­li­nen, mut­ta YB toi sel­väs­ti esiin taus­tal­la ole­van, soit­ti­mien ki­li­se­väk­si ja yli­he­le­äk­si ve­de­tyn soin­nin. Eh­kä muu­si­kot ovat ol­leet ko­ko­naan eri stu­di­os­sa eri ai­kaan, tai eh­kä ää­ni­hen­ki­lö tai tuot­ta­ja ei­vät ole ol­leet valp­paa­na.

YB pys­tyy tar­vit­ta­es­sa rie­muk­kaa­seen me­noon. Nie­mi­nen & Lit­ma­nen sven­ga­si­vat esi­kois­le­vyl­lään kuin ke­väi­nen hir­vi (ko­keil­kaa vaik­ka­pa Leo Jo­ke­la [bai­laa Ka­las­ta­ja­tor­pan pyö­re­äs­sä sa­lis­sa vuon­na 1969]).

YB ei ole lii­an kir­kas, mut­ta ylem­pi alue edel­lä se me­nee. Tä­män no­tee­ra­si­vat useim­mat kuun­te­li­jat, jois­ta to­sin ku­kaan ei kui­ten­kaan pi­tä­nyt tätä pul­ma­na. Jou­set ja vas­ket soi­vat kirk­kaas­ti mut­tei kor­viin käy­väs­ti. Ja ylä­pään ta­sa­pai­noa pys­tyi sää­tä­mään kai­ut­ti­men suun­tauk­sel­la.

Oman li­sän­sä ylei­seen miel­lyt­tä­vyy­teen tuo kes­ki­a­lu­een lie­vä vai­meus ver­rat­tu­na dis­kant­ti­pää­hän. Ei se YB:stä anee­mis­ta teh­nyt, mut­ta mu­siik­ki oli­si kai­van­nut li­sää elä­vyyt­tä sekä me­huk­kuut­ta. Tämä kuu­lui sel­väs­ti vaik­ka­pa sel­loil­la, pu­hal­lin­sek­ti­oil­la tai säh­kö­ki­ta­ran mu­reu­den loi­ve­ne­mi­se­na. Ky­sees­sä ei si­nän­sä ole YB:n ko­vin pääl­le tun­ke­va omi­nai­suus, mut­ta pi­tem­män pääl­le tur­han mo­nel­la le­vyl­lä huo­maa kai­paa­van­sa edel­lä mai­ni­tul­le alu­eel­le li­sää sä­vyk­kyyt­tä.

Li­sää jä­reyt­tä

Kuun­te­li­jat oli­vat kes­ke­nään sa­maa miel­tä YB:n pa­ran­nus­koh­dis­ta. Sel­vin oli toi­ve saa­da an­nos jy­ke­vyyt­tä ma­ta­lan pään tois­toon – sii­tä huo­li­mat­ta, et­tä bas­so­tois­to on muu­ten mal­li­kas­ta. Eräs kä­vi­jä to­te­si sen ole­van säh­köi­sel­lä mu­sii­kil­la har­vi­nai­sen na­pak­kaa. Bas­sos­sa on myös mu­ka­vas­ti sä­vyk­kyyt­tä, ja kont­ran soin­ti sekä säh­kö­bas­son na­rah­te­lut vä­lit­tyi­vät hy­vin. To­sin tö­mä­käk­si ve­det­ty bas­so-osas­to sai kai­ut­ti­men sa­tun­nai­ses­ti ku­mi­se­maan.

Tois­to ulot­tuu val­mis­ta­jan mu­kaan 30 hert­siin, ja pis­te­taa­juuk­sil­la mi­tat­tu­na 25 hert­siä kuu­lui vie­lä koh­tuul­li­ses­ti. Käy­tän­nös­sä bas­so­a­lu­een yleis­ta­so oli ko­kei­lu­ti­las­sa hie­man muu­ta alu­et­ta ke­vy­em­pi

Mus­sorgs­kyn Näyt­te­ly­ku­vil­la (ur­kuih­me Jean Guil­lou) alim­mat jal­ki­ot jäi­vät pii­loon, vaik­ka muu­ten YB:t te­ki­vät hy­vän ur­ku­soun­din. Sama rok­ki­puo­lel­la tai sii­nä, kun Joan Ba­e­zin Brot­hers in Arm­sin lo­pun inst­ru­men­taa­li­o­suus me­net­tää osan luon­tees­taan, kos­ka rum­pu­jen pot­ku ja ma­ta­lal­le ve­det­ty­jen säh­kö­ur­ku­jen alue jää lai­me­ak­si. Si­ten rei­pas­ta is­kua, mu­nas­kui­hin ulot­tu­vaa vään­töä, tran­sient­tien rä­väk­kyyt­tä ja nii­den kal­tais­ta dra­maat­ti­suut­ta voi­si ol­la enem­män.

YB:n tois­to on luon­teel­taan so­lak­kaa, ja mas­sii­vi­seen me­noon tar­vit­ta­vaa jä­reyt­tä sai­si ol­la enem­män. Mu­siik­ki­tyy­pis­tä ja -maus­ta riip­pu­en tämä saat­taa ol­la useim­mil­le YB:n pa­ras puo­li, sii­nä mis­sä joil­le­kin se on ra­joi­te.

Ään­tä ja tyy­lik­kyyt­tä ar­vos­ta­val­le

Täs­sä ko­kei­lus­sa ja täl­lä lait­teis­tol­la YB soi kaut­ta lin­jan hel­pos­ti ja kor­va­ys­tä­väl­li­ses­ti. Se toi­mii vai­vat­to­mas­ti lä­hes kai­ken­lai­sel­la mu­sii­kil­la, vaik­ka alem­pi kes­ki­a­lue jää hie­man taa­em­mak­si. YB:n tois­to on luon­teel­taan so­lak­kaa, ja mas­sii­vi­seen me­noon tar­vit­ta­vaa jä­reyt­tä sai­si ol­la enem­män. Mu­siik­ki­tyy­pis­tä ja -maus­ta riip­pu­en tämä saat­taa ol­la useim­mil­le YB:n pa­ras puo­li, sii­nä mis­sä joil­le­kin se on ra­joi­te.

Kun maa­han­tuo­jal­la on edus­tuk­ses­saan myös B&O, saat­taa hy­vin­kin ol­la, et­tä Es­te­lon on pä­te­vä vaih­to­eh­to heil­le, jot­ka ar­vos­ta­vat B&O:n muo­toi­lua mut­ta ei­vät ha­lua läh­teä sil­le tiel­le.

Saat­taa ol­la, et­tä YB jäi pie­nek­si mel­ko isoon kuun­te­lu­ti­laan, jos­sa yh­te­näis­tä alu­et­ta on las­ku­ta­vas­ta riip­pu­en 60–70 ne­li­ö­met­riä. Tätä tu­kee se­kin, et­tä val­mis­ta­ja ker­too YB:n ole­van tar­koi­tet­tu pie­nem­piin ti­loi­hin. Isom­paan tar­pee­seen mal­lis­tos­sa on run­saas­ti vaih­to­eh­to­ja, jois­ta yh­tä kiin­nos­ta­vaa on tar­koi­tus ko­keil­la tuon­nem­pa­na.

Muo­toi­lu on hie­no, sa­moin vii­meis­te­ly. YB:n hin­taan on tar­jol­la vaih­to­eh­to­ja, mut­ta ei näin tyy­lik­käi­tä.

Toi­sel­la kor­val­la: Mi­ka­el Ne­derst­röm

Miel­lyt­tä­vän ta­sai­nen ja sä­vy­käs soun­di. Ää­ni on avoin, ta­sa­pai­noi­nen ja mel­ko kir­kas ole­mat­ta kui­ten­kaan ra­sit­ta­va. Lau­lu­ää­net soi­vat il­ma­vas­ti ti­las­sa, ja ki­ta­ran nä­pyt­te­lyis­sä on so­pi­vas­ti läm­pöä ja il­maa. Ää­ni­ku­va on enem­män­kin le­ve­äl­lä pens­se­lil­lä yh­te­näi­sek­si maa­lat­tu kuin veit­sel­lä vii­pa­leik­si lei­kat­tu. Var­sin­kin kui­vil­la stu­di­oää­ni­tyk­sil­lä lem­peä ote tuo hiu­kan eloa mu­kaan mu­siik­kiin. Me­tal­li­ca soi elä­väs­ti ja ir­to­nai­ses­ti. Ava­ra ote mu­siik­kiin toi­mii muu­ten­kin kuin ste­re­o­na. Mo­ni­ka­na­vai­sel­la Bac­hin Mag­ni­fi­cat-le­vyl­lä ti­lan­tun­tu on eri­no­mai­nen, ja koko ta­ka­sei­nä täyt­tyy or­kes­te­ril­la. Soin­ti­ba­lans­si saat­taa ol­la hi­tu­sen kes­kim­mäi­sil­le taa­juuk­sil­le kal­lel­laan, mut­ta tämä ei kuu­lu sel­vä­nä vä­rit­ty­mä­nä vaan enem­män­kin ää­ri­päi­den lii­oit­te­le­mat­to­muu­te­na ja lie­vä­nä ohuu­te­na joil­la­kin näyt­teil­lä.

Ko­vim­mat is­kut saa­vat bas­so­e­le­men­tin sä­röil­le, jo­ten sub­ba­ri on ko­vem­mal­le luu­kut­ta­jal­le pak­ko­han­kin­ta. Pie­ni peh­meys ja pyö­reys bas­so­pääs­sä syö kaik­kein ko­vin­ta te­rää dy­na­mii­kas­ta, mut­ta sel­lai­se­naan is­ku so­pii hy­vin kai­ut­ti­men ää­rim­mäi­syyk­siä vält­tä­vään luon­tee­seen. Ylä­bas­so ei ole ai­van ta­sai­nen, mut­ta on­gel­ma ei ole suu­ren­suu­ri. Var­sin­kaan, kos­ka kai­u­tin ei luon­teen­sa vuok­si in­nos­ta niin­kään yli­a­na­lyyt­ti­seen ot­san ry­pis­te­lyyn kuin iloi­seen mu­sii­kin kuun­te­luun. Pari vir­het­tä on help­po an­taa an­teek­si, kun tois­tu­vas­ti mie­luum­min kuun­te­lee kap­pa­leen lop­puun kuin mo­ni­to­roi ää­ni­tyk­sen sie­lua. Mu­sii­kin­kuun­te­li­jan va­lin­ta, ku­ten fraa­si kuu­luu.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Pro-jectin evoluu­ti­op­ro­sessit

T1 EVO on lähtötason T1-levysoittimen uusi kehitysversio. 

Linn LP12 -päivitys

Linn tarjoaa uutta plinttiä LP12-kultti­le­vy­soit­ti­melleen.    

Audio Researchin hienoin vahvistin 

Audio Researchin uusi 330M-monopää­te­vah­vistin on huippuluokan voimanpesä. 

Bose hotkaisi McIntosh Groupin

Kaksi highend-hifin todellista raskas­sar­ja­laista on löytänyt uudet omistajat.

Yltiöuskollista ääntä

Ultrafide Audio ponnistaa studio/stadi­o­nää­nen­toiston maailmasta.

Kultaa, platinaa, ruteniumia 

Houchmand M1 -aktiivikaiutin hakee inspiraatiota jalokivien maailmasta ja maksaa noin 60 000 euroa pari. 

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan.