Kari Nevalainen
Kokeilussa Denon DP-400 -levysoitin
DP-400 on Denonin uusi puoliautomaattinen levysoitin – hieman kevyt mutta elegantti ja ennen kaikkea yllättävän hyvä-ääninen.
Denon ja vinyylitoisto. Siinä yhdistelmä, joka herättää kaksijakoisia tunteita. Japanissa vuonna 1910 perustettu ja myöhemmin Denki Onkyosta Denoniksi kuoriutunut legendaarinen laitevalmistaja tunnetaan ennen kaikkea loistavista mc-äänirasioistaan, kuten hifin hall of fameen kuuluvasta DL-103:sta. Arvostettuja ovat myös DL-110, DL-301 ja vain 0,18 millivoltin antojännitteen DL-304. DL-103- ja DL-301-malleja Denon valmistaa edelleen. Vaan entä Denonin levysoittimet?
Yhdeksänkymmentäluvulla oli muutama vuosi, kun kotiteatterin kuviteltiin syrjäyttävän kokonaan kaksikanavaisen äänentoiston. Tuolloin Denon oli ensimmäisten joukossa hylkäämässä stereon ja kohdentamassa panoksensa digitaaliseen monikanavatoistoon. Siinä se onkin ollut vahva tekijä ja on sitä edelleen.
Kun japanilaisvalmistajat jälkijunassa aloittivat takinkäännön kymmenisen vuotta sitten (ensiksi Luxman, sitten Yamaha ja niin edelleen), Denon on ollut suunnanmuutoksessa selvästi nihkeämpi. Sen tuotevalikoiman täyttävät edelleen av-vahvistimet, sacd/blu-ray-soittimet, soundbarit ynnä muut. Yksikään Denonin hifivahvistimista ei tule ilman da-muunninta, vaikka muilta valmistajilta löytyy ihan puhtaasti analogisia stereovahvistimia.
Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että Denonin viime vuosina valmistamat levysoittimet ovat olleet lähinnä lp-levyjen rippaamiseen tarkoitettuja halvanoloisia usb-soittimia kuin oikeita hifilevysoittimia. Samalla rahalla kilpailijoilta on saanut kaksi kertaa parempia vaihtoehtoja.
Osaamisen puutteesta tilanne ei johdu. Kun vinyylilevyt olivat ykkösformaatti, Denon valmisti kymmenittäin erilaisia levysoittimia, joista monet olivat erittäin asiallisia ja hyvin valmistettuja levynpyörittäjiä painavine levylautasineen, säädettävine suoravetomoottoreineen ja massiivisine runkoineen. Eikä niiden äänessäkään ollut valittamista.
Ehkä paras Denon-levysoitin kautta aikain on manuaalinen versio DP-100:sta, mutta kaikki soittimet DP-55:stä ylöspäin ovat teknisesti tasokkaita. On vaikea sanoin kuvata, miten eri maailmasta esimerkiksi DP-80 vuodelta 1978 ja Denon DP-200USB vuodelta 2016 tulevat, vaikka niillä on sama valmistaja. Vanhat Denonin levysoittimet ovat edelleen arvostettuja, ja siksi varsinkin parhaita niistä on vaikea joskaan ei mahdotonta löytää. Kannattaa aika ajoin vilkuilla käytettyjä hifilaitteita myyvien kauppojen verkkosivuja.
Pieniä viitteitä
Vihjeitä Denoninkin paluusta kaksikanavaisille juurilleen saatiin muutama vuosi sitten sen julkistaessa juhlavuosimallin DP-A100 (jossa A merkitsee sanaa Anniversary). Kahden ja puolen tuhannen euron suoravetosoitin 10 senttimetriä paksulla plintillä ja S-äänivarrella on Denonin mukaan jonkinlainen replika DP-80-soittimesta. Soittimen mukana tullut DL-A100-äänirasia oli tuunattu Anniversary-versio DL-103:sta. Denon suositteli soitinta vakaville audiofiileille tai rikkaille hipstereille.
DP-A100 on kaukana alkuperäisen DP-100:n tasosta, aivan kuten DP-400 on kaukana DP-A100:n tasosta, mutta verrattuna Denonin viime vuosien halpissoittimiin DP-400 tuntuu ja näyttää jo laitteelta, jota voi liikaa teeskentelemättä kutsua levysoittimeksi. Vaikutelma on yhä muovinen ja kevyt, mutta soitin on kuitenkin hifitelineen levyinen ja sen massakin on noussut kahdesta 5,8 kilogrammaan. Se on siisti, kiiltäväpintainen ja yksinkertaisen tehokas.
Neljän pyöreän tassun tarkoitus on eristää soitin alustasta kantautuvilta värähtelyiltä, mutta tassujen laatu ei täysin vakuuta. Alustaan ja kanteen koputtelu välittyy levyllä olevan neulan kautta kaiuttimiin. Tukeva, värähtelemätön alusta on tälle soittimelle hyväksi.
DP-400:ssa on sisäänrakennettu riaa-taajuuskorjain/esivahvistin, jonka ansiosta soittimen voi kytkeä myös sellaiseen vahvistimeen, josta puuttuu phono-liitäntä.
Metallivalulevylautanen on sama kuin Denonin halvimmissa soittimissa. Kumihihna on valmiiksi kiedottu lautasen pohjakiekkoon, josta se lautasessa olevan aukon kautta venytetään kolminopeuksisen (33,3, 45 ja 78 kierrosta minuutissa) dc-moottorin vetoakselin ympärille. Auto speed -anturi pitää kierrosnopeuden tarkasti oikeana.
Taitavaa mielikuvamanipulointia vai jotain muuta, mutta Denon on tästä soittimesta jättänyt pois usb-liitännän ad–da-muuntimineen, mutta tehnyt sen sijaan mahdolliseksi toistaa sellakkalevyjä nopeudella 78 kierrosta minuutissa! Sellakat vaativat niille sopivan äänirasian, mutta koska rasiakelkka on irrotettava, rasian vaihto käy käden käänteessä. Sama soitin usbilla kulkee nyt nimellä DP-450USB.
DP-400:ssa on kuitenkin sisäänrakennettu riaa-taajuuskorjain/esivahvistin, jonka ansiosta soittimen voi kytkeä myös sellaiseen vahvistimeen, josta puuttuu phono-liitäntä. Esivahvistimen voi ohittaa takalevyn kytkimellä, jos käsillä on erillinen levysoitinesiaste.
Denon sanoo kehittäneensä vanhaa S-äänivarttaan kulmavirheen minimoimiseksi, mikä on täysin mahdollista, sillä rasian kohdistamiselle (kaksi nollapistettä eri kohdissa kaarta) on olemassa useita mahdollisia geometrisia vaihtoehtoja (Loëfgren, Baerwald, Stevenson, UNI-DIN ja niin edelleen). Kukin näistä aiheuttaa eri määrän harmonista säröä eri kohdissa kaarta, ja kullekin on omat kannattajansa.
Denon tunnetaan päähänpinttymästä automaattisiin tai puoliautomaattisiin soittimiin. Puhtaasti käsikäyttöisiä soittimia (M) sillä on ollut vain muutamia. Täysautomaattisen soittimen mallimerkintä on F (fully automatic), kun taas L (lift at the end) tarkoittaa, että soitin nostaa äänivarren levyltä levyn päätyttyä ja pysäyttää soittimen muttei palauta vartta alkuperäiseen asentoon. DP-400 on sekä L että M, sillä puoliautomatiikan voi ohittaa takalevyn kytkimestä. Mikä idea tässä valinnanmahdollisuudessa on, ei tullut täysin selväksi. Puoliautomaattinen mikä puoliautomaattinen.
Soittimen mukana tulee irrotettavaan rasiakelkkaan valmiiksi asennettu mm-äänirasia. Siitä Denon ei kerro kuin neulan tyypin (CN-6518) ja mm-rasialle hieman alakanttiin olevan antojännitteen (2,5 mV/1 kHz). DL-103-replikalta rasia ei näytä, mutta Denonin kyseessä ollessa äänirasia on ehkä viimeinen asia, josta kannattaa huolestua.
Kelkan kiinnittää helposti varteen, mutta rasialle oikea neulavoima ja sivuttaisvedon kompensaatio vaatii säädön. Ohjekirja neuvoo selväsanaisesti ja jopa kahdeksalla kielellä, miten homma tapahtuu, tosin kielistä yksikään ei ole suomi.
DP-400:n käyttö on suoraviivaista. Äänivarren pieni nostin tuntuu hieman heiveröiseltä mutta toimii sekin.
Irrotettava pölykansi on tarvittaessa levykannen teline.
Äänikuva oli erinomaisen hyvä erityisesti sivusuuntaan ja keskikuva vahva. Pianon ja cembalon ääni ei huojunut eikä ollut sävyltään vääristynyt.
Yllättävän hyvä
Täytyy heti todeta, että ääni yllätti – ja nimenomaan myönteisesti. Soittimen tekninen toteutus ei ennakoinut näin hyvin taustasta erottuvaa, kolmiulotteista ja rytmissä pysyvää ääntä. Sisäänsoittamattomanakin soitin kykeni melko tasapainoiseen esitykseen. Äänessä oli kivasti mukana niin iskeviä bassoääniä kuin korrektisti soivia ylempiä taajuuksia.
Lauluäänet toistuivat omanvärisinään ja viulusektiot uskottavasti, vaikkakin absoluuttisesti arvioiden ehkä hieman sävyttömästi. Äänikuva oli erinomaisen hyvä erityisesti sivusuuntaan ja keskikuva vahva. Pianon ja cembalon ääni ei huojunut eikä ollut sävyltään vääristynyt.
Jos äänelle saisi esittää joitakin toiveita, voisi pyytää vähän lisää kolmiulotteisuutta, vielä tarkempia bassoääniä sekä vielä sopusointuisempaa ja ulospäinsuuntautuvampaa diskanttitoistoa. Mutta tällaisenaankin ääni on riittävän avoin, yksityiskohtainen ja luonnollinen siihen, että musiikin pointti välittyy. Ja se on syy, miksi – kun lp-levy on taiten valittu – halvankin vinyylisoittimen hankinta kannattaa aina!
Verrattuna soittimen omaan riaa-asteeseen erillinen phono-aste (Furutech ADL GT40) tarjosi jonkin verran tarkempaa, syvyyssuuntaan eritellympää ja ylipäätään kehittyneempää ääntä. Niin hyvä ääni oli soittimen omallakin esiasteella, että ei ole selvää, kannattaisiko harkita erillistä riaa:ta tai uutta phono-asteella varustettua vahvistinta, kun kyse on kumminkin aloitustason soittimesta. Sama pätee äänirasiaan. Jos toinen rasia on kuitenkin käytettävissä, hankkimalla irtorasiakelkan asiaa pääsee helposti tutkimaan.
Luokassaan hyvä-ääninen
Teknisesti Denon DP-400 ei ole kovin vankka toteutus, mutta siinä on kuitenkin nippu joidenkin harrastajien arvostamia ominaisuuksia. Lisäksi se ennen kaikkea toimii ydintehtävässään eli musiikin toistamisessa varsin tyydyttävästi. Äänenlaadun taso riittänee tämän tasoista levysoitinta etsivälle kummasti. Riittääkö se saman hintaluokan Pro-Jectille, Regalle tai Thorensille, on toinen juttu. Mutta niin paljon hyvää ääntä tästä suhteellisen halvasta soittimesta lähti, että olen varma, että DP-400 panee sinnikkäästi vastaan eikä hevin luovuta.
+ Kilpailukykyinen äänenlaatu hintaluokassaan
– Kevyehkö toteutus välittää alustan tärinät helposti