Jaakko Eräpuu
Kokeilussa Denon AH-D9200 -kuulokkeet
Denonin kuulokemalliston parhaimmiston päivitystahti on ennallaan. Parin vuoden takainen lippulaiva AH-D7200 on saanut antaa paikkansa AH-D9200:lle. Koekuuntelun perusteella entisen ja nykyisen huippumallin väliselle melkoiselle hinnanerolle löytyy kuin löytyykin tiettyä katetta.
Perinteikäs japanilaismerkki Denon on valmistanut kuulokkeita jo yli 50 vuotta, mutta vielä riittää panoksia viilata paremman pään mallistoa säännöllisin väliajoin. Hifimaailman numerossa 2/2017 kokeiltiin toiseksi viimeisintä versiota valmistajan lippulaivasta ja todettiin AH-D7200:n laittavan kuulokemaailman eliitinkin kovan haasteen eteen sekä äänenlaadullisesti että ulkoisen olemuksensa suhteen.
AH-D9200 hinaa Denonin huippukuulokkeiden hintatason uudelle tuhatluvulle liki tuplaten parhauden edellyttämän panostuksen määrän. Eli voisi ounastella, että moinen mahdollistaisi yltämisen entistä ehompaan elämysluokkaan myös toiston tasolla.
Nahkaa, nanokuitua ja hopeaa
Suljettua toimintaperiaatetta hyödyntävä Denon AH-D9200 näyttää ja tuntuu yläluokan tuotteelta kuten edeltäjänsäkin. Kuulokekuppien materiaali on vaihtunut pähkinäpuusta bambuksi, mutta niiden muoto ja himmeä hohto ovat ennallaan. Painoa kuulokkeille on kertynyt 375 grammaa, mikä on 10 grammaa D7200:aa vähemmän.
Kuulokkeiden pantaa pehmentää aito nahka, korvatyynyjä erittäin mukavan ja nahkaisen oloinen synteettinen materiaali. Pannan säätömekanismin yhteyteen on konstruoitu suht tiheästi pykälöity, numeroitu loveus, jonka avulla kuulokkeet saa viritettyä itse kunkin hyväksi havaitsemaan käyttöasentoon.
Suljettua toimintaperiaatetta hyödyntävä Denon AH-D9200 näyttää ja tuntuu yläluokan tuotteelta kuten edeltäjänsäkin.
AH-D9200:n dynaamiset, 50 millimetrin läpimittaiset kuuloke-elementit on valmistettu nanokuidulla vahvistetusta paperista, ja ne on kytketty paikoilleen free edge -menetelmällä. Näillä eväillähän ne operoivat edeltävätkin paremman pään mallit. Kuin myös jotkut muutkin japanilaiset laatukuulokkeet, muun muassa Fostex, joka taitaa olla edellä mainittujen elementtien tuotekehittelyn alku ja juuri.
Neodyymimagneetein varustetut kuuloke-elementit liikkuvat yli teslan magneettisessa voimakentässä. Kuulokkeiden impedanssiksi mainitaan 24 ohmia, mikä yhdessä keskimääräistä huomattavasti suuremman herkkyyden (105 dB/mW) kanssa mahdollistaa ongelmattoman kytkeytymisen pienitehoisemmankin vahvistimen perään – milliwattiluokan älypuhelintasolle asti. D9200:n toistovasteeksi luvataan 5–56 000 hertsiä.
Kuulokkeiden mukana toimitetaan kaksikin irrotettavaa liityntäkaapelia puolentoista ja kolmen metrin mittakaavassa. Kaapelit liitetään kuulokkeisiin miniplugein. Kaapelien johdinmateriaali on hopeoitu kupari. D7200-mallihan joutui tulemaan toimeen ilman hopeointia, putipuhtaalla kuparilla.
Mukavuutta ja puhtoisuutta
Kokoisikseen mukavat ja pidemmätkin sessiot mahdollistavat AH-D9200:t joutuivat koeponnistuksen tiimellyksessä kovaan seuraan, sillä vertailupohjaa niiden toiston laadukkuudelle tarjosivat niin vakio-olotilaansa ehommaksi viritetty Sennheiser HD 800 ja seuraavassa lehden numerossa ruodittava Focalin suljetun koulukunnan debytantti, uunituore Elegia. Musiikkia luureille syöttivät vuorollaan Line Magnetics -cd-soitin/Linear Tube Audio microZOTL -yhdistelmä sekä omenankuvalla varustettu älykäs puhelin.
Soinnin puhtaudesta ja selkeydestä D9200 ansaitsee erityiskehaisun. Mitä laadukkaampi äänite, sitä suvereenimmalta se soundaa.
Aikataulu- ja logistiikkasyistä AH-D7200 joutui jättämään kisan seuraajansa kanssa väliin, mutta sen testiraportti oli toki käytettävissä. Ja löytyihän ex-lippulaivan sekä nykyisen huippumallin soinnista paljonkin sukulaisuudesta kertovaa, joskin myös hienoista eroavaisuutta.
Siitäkin huolimatta, että oletettavasti AH-D9200:n hintaiset ja tasoiset kuulokkeet päätyvät harvoin jos koskaan kännykän kannettavaksi oheiskapineeksi, tuli kokeiltua, miten käy iPhone/Denon-kombinaatiolta rock’n’roll. Kiitos kysymästä, ihan kelvosti. Toki toistokaistan ääripäät jäivät hiukka ponnettomiksi, mutta yllättävänkin paljon käyttökelpoista ääntä yhdistelmästä irtosi.
Jykevämmän kaluston kera D9200:n bassotoisto osoittautui suljetulla toimintaperiaatteella tuotetuksi melko sopusuhtaiseksi, vaikka se joillain bassokkailla äänitteillä vaikuttikin hiukan korostuneelta alemmilta osiltaan. Jazzin kontrabassot soivat kuitenkin melko mukavasti murahdellen, parhaimmillaan jopa jäntevästi. Billy Gibbonsin uuden bluespäästön möyryävä alapää olisi kyllä voinut hoitua astetta napakamminkin.
Gibbonsin särmikäs ja rosoinen kitarointi välittyi asiallisesti, joskin aavistuksen ylävireisenä, mutta toisaalta rummuston peltiosasto hoitui sävyiltään siivosti. Sama sävyllinen siisteys leimasi myös klassisen musiikin jousiston klangia. Periodisoittimin tulkittu Bach toistui jopa hyvinkin kauniisti ja orgaanisesti.
Tila-asioihin D9200 suhtautui asiallisesti, erityisen vahvaa läsnäolontuntua vältellen ja kolmiulotteikkuutta kohtuullisessa mittakaavassa tarjoillen. Äänikuvan perinteistä kuulokemaisuutta oli aistittavissa, joskin ehkä vähemmän kuin suljetulta ratkaisulta odottaisi. Studioperäiset rockpäästöt efekteineen Denon hoiteli hallitusti, eivätkä äänitteiden kerroksittaisuudet jääneet arvailujen varaan.
Soinnin puhtaudesta ja selkeydestä D9200 ansaitsee erityiskehaisun. Mitä laadukkaampi äänite, sitä suvereenimmalta se soundaa. Vaan kun kelkkaan eksyy äänite, joka sisältää runsain mitoin turboahdettua ja tappiin kompressoitua musiikinkaltaista hälyä, kuulokkeet hukkaavat osan parhaista puolistaan.
Laadukkuuden leimaamat
Denon AH-D9200 soveltuu kaikenlaisen musiikin kuunteluun, mutta sen soinnilliset ominaispiirteet viittaavat hieman pintapoppia tai rosoisinta metallintaontaa kultivoituneemman musiikin suuntaan, missä kuulokkeiden toiston sävykkyys ja puhtaus pääsevät oikeuksiinsa. D9200:t soivat suljetuksi ratkaisuksi avoimesti ja ilmavasti, ja niiden käyttömukavuus on kokoluokassaan varsin hyvä. Lisäksi ne mahdollistavat käytön vaikka älypuhelimen kumppanina herkkyytensä ja matalan impedanssinsa ansiosta.
+ Puhdas ja avoin sointi | Hyvä käyttömukavuus | Laadukas toteutus | Herkkyys
– Pientä ylävireisyyttä