JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Teks­ti ja ku­vat: Mau­ri Ero­nen

Ja­lus­ta­kai­ut­ti­met 1 000 – 1 300 €

Kamppailu

keskiluokassa

Kaiutinvertailu lähtee helposti käsistä. Kapeastakin hintahaarukasta löytyy lukuisia vaihtoehtoja, jos ryhmää ei rajata vaikkapa ulkomittojen mukaan. Vertailumme 14 osanottajaa näyttää, että keskihintainen jalustakaiutin voi kuulostaa hyvältä monella eri tavalla.

Kes­ki­hin­tais­ten kai­ut­ti­mien me­ga­ver­tai­lus­ta on vie­räh­tä­nyt jo yli kol­me vuot­ta. Vii­mek­si suur­tes­ti jär­jes­tet­tiin nu­me­ros­sa 8/2015, kun ver­tai­lim­me 1 500–2 000 eu­ron ja­lus­ta­kai­ut­ti­mia. Yl­lät­tä­vää on, et­tä sil­loi­ses­ta 16 kai­ut­ti­men jou­kos­ta yh­tei­siä merk­ke­jä on vain nel­jä: Amp­hi­on, B&W, Mo­ni­tor Au­dio ja Re­vel. Kaik­kien näi­den val­mis­ta­jien osal­ta mu­ka­na on nyt py­kä­lää edul­li­sem­pi mal­li.

Kaik­ki ver­tai­lun mer­kit ovat jo pit­kän lin­jan val­mis­ta­jia ym­pä­ri maa­il­man. Ko­ti­mai­set Amp­hi­on ja Au­re­lia saa­vat vas­taan­sa brit­ti­läi­sen ATC:n, B&W:n ja Mo­ni­tor Au­di­on, tans­ka­lai­sen Au­di­o­vec­to­rin ja Da­lin, rans­ka­lai­sen Fo­ca­lin, sak­sa­lai­sen He­con, yh­dys­val­ta­lai­sen De­fi­ni­ti­ve Tech­no­lo­gyn, Re­ve­lin ja SVS:n, ita­li­a­lai­sen So­nus Fa­be­rin ja puo­la­lai­sen Ta­gan.

Kai­ut­ti­men tär­kein teh­tä­vä on soi­da hy­vin. Jos tois­to ei ole kuu­li­jan mie­leen, ei­vät ek­soot­ti­set ko­te­lo- ja kar­ti­o­ma­te­ri­aa­lit tai ja­ko­suo­ti­mes­sa käy­te­tyt huip­pu­kom­po­nen­tit ti­lan­net­ta pe­las­ta. Ul­ko­nä­kö­sei­koil­la tai kuu­li­jan tie­dol­la mul­lis­ta­vis­ta tek­no­lo­gi­ois­ta voi sen si­jaan ol­la vai­ku­tuk­sen­sa, jopa ko­et­tuun ää­nen­laa­tuun. Sik­si kaik­ki kai­ut­ti­mien kuun­te­lut teh­tiin ver­tai­lus­sam­me täy­sin sok­ko­na, jot­ta en­nak­ko-odo­tuk­set ei­vät pääs­seet vai­kut­ta­maan ha­vain­toi­hin.

Kuu­li­jat tie­si­vät vain ver­tai­le­van­sa kai­ut­ti­mia. Hin­ta­luok­kaa ei kah­del­le avus­ta­val­le kuun­te­li­jal­le ker­rot­tu erik­seen, mut­ta sen he saat­toi­vat hy­vin tie­tää etu­kä­teen. Hi­fi­maa­il­man nu­me­roi­den pää­tee­mat ovat esil­lä sekä kus­tan­ta­jan net­ti­si­vuil­la et­tä edel­li­sen nu­me­ron tu­los­sa-si­vul­la.

Kai­ut­ti­men va­lin­ta­pe­rus­tei­siin toki vai­kut­ta­vat usein muut­kin sei­kat kuin ää­nen­laa­tu, esi­mer­kik­si hin­ta, koko ja ul­ko­nä­kö. Vä­ri­vaih­to­eh­doil­la­kin voi ol­la vä­liä, sa­moin sei­nä­kiin­ni­tys­mah­dol­li­suuk­sil­la tai li­sä­va­rus­tee­na saa­ta­vil­la tyy­liin so­pi­vil­la ja­lus­toil­la. Niin­kin pie­ni yk­si­tyis­koh­ta kuin kai­ut­ti­men kor­keus voi rat­kais­ta, jos se on tar­koi­tus si­joit­taa kir­ja­hyl­lyyn. Tätä ei ää­nen­laa­dun vuok­si yleen­sä kan­na­ta teh­dä.

Ver­tai­lun kai­ut­ti­mien ul­ko­ti­la­vuus vaih­te­lee noin kym­me­nes­tä kol­meen­kym­me­neen lit­raan. Ko­te­lon ti­la­vuus vai­kut­taa lä­hin­nä sen bas­so­tois­toon, ja suu­ri kai­u­tin on hel­pom­pi saa­da ulot­tu­maan ma­ta­lal­le tin­ki­mät­tä lii­kaa herk­kyy­des­tä tai dy­na­mii­kas­ta.

Yk­si poik­ke­aa jou­kos­ta

Kaik­kia ver­tai­lun kai­ut­ti­mia yh­dis­tää se, et­tä nii­den tois­to­kais­ta on ja­et­tu kah­teen osaan. Ne ovat siis niin sa­not­tu­ja kak­si­tie­kai­ut­ti­mia. Yh­tä lu­kuun ot­ta­mat­ta kai­ut­ti­men bas­so­kes­ki­ää­ni­nen on ref­lek­si­kuor­mit­tei­nen.

Ref­lek­si­vi­ri­tyk­sen avul­la kai­u­tin­ko­te­loon ai­heu­te­taan tar­koi­tuk­sel­li­nen re­so­nans­si, jon­ka tar­koi­tus on pa­ran­taa bas­so­tois­ton ulot­tu­vuut­ta ja herk­kyyt­tä sul­jet­tuun ko­te­lo­ra­ken­tee­seen ver­rat­tu­na. Vi­ri­tys teh­dään useim­mi­ten avo­nai­sel­la ref­lek­si­put­kel­la tai -ka­na­val­la. Put­ken lä­pi­mit­taa ja pi­tuut­ta muut­ta­mal­la re­so­nans­si­taa­juut­ta ja si­ten bas­so­tois­ton vas­teen muo­toa voi­daan muo­ka­ta.

Au­di­o­vec­to­ris­sa ref­lek­si­ka­na­va nä­kyy ka­pe­a­na va­ko­na kai­ut­ti­men etu­le­vys­sä. Muis­sa on pe­rin­tei­nen ref­lek­si­put­ki, jon­ka pää on useim­mi­ten pyö­ris­tet­ty vir­tau­sää­nien mi­ni­moi­mi­sek­si. Häi­ri­öää­niä kuu­luu kui­ten­kin usein ko­vaa kuun­nel­ta­es­sa ja var­sin­kin ma­te­ri­aa­lil­la, jos­sa on pal­jon puh­das­ta bas­soa il­man muun ää­ni­a­lu­een si­säl­töä. Pie­nes­sä huo­nees­sa tai lä­hel­le sei­nää si­joi­te­tun kai­ut­ti­men put­ken voi tuk­kia, jos bas­so­tois­to on lii­an voi­ma­kas. Vaah­to­muo­vi­tulp­pia ei lii­em­min kai­ut­ti­mien mu­ka­na enää tule, mut­ta tuk­keek­si käy mikä ta­han­sa kan­gas­myt­ty vil­la­su­kas­ta pi­poon. Eteen si­joi­tun ref­lek­si­put­ken ta­pauk­ses­sa etu­mas­kin käyt­tö voi ol­la es­teet­ti­ses­ti pe­rus­tel­ta­vaa.

Brit­ti­läi­nen ATC on ver­tai­lun pie­nin ja ai­noa sul­jet­tuun ko­te­loon pe­rus­tu­va kai­u­tin. Sel­lai­se­na se on tie­tys­sä mie­les­sä al­ta­vas­taa­jan ase­mas­sa, sil­lä ref­lek­si- tai pas­sii­vie­le­men­til­lä to­teu­tet­tu kai­u­tin on useim­mi­ten hyö­ty­suh­teel­taan pa­rem­pi bas­so­a­lu­eel­la. Var­sin­kin Hi­fi­maa­il­man kuun­te­lu­huo­nees­sa pik­kui­nen sul­jet­tu kai­u­tin jää hel­pos­ti bas­soil­taan hie­man ke­vy­ek­si, mikä tuli il­mi myös kuun­te­luis­sa.

Pie­nem­mäs­sä huo­nees­sa ja var­sin­kin ker­ros­ta­lo-olo­suh­teis­sa hil­jai­sem­mal­la voi­mak­kuu­del­la kuun­te­lu­ar­vi­ot oli­si­vat ol­leet to­den­nä­köi­ses­ti ATC:lle suo­pe­am­mat. Sen edut ovat jos­sain ai­van muu­al­la kuin sok­ko­ver­tai­lus­sa isom­pi­aan vas­taan. Hi­fi­maa­il­man nu­me­ros­ta 1/2015 voi lu­kea li­sää ATC:stä, kun se tes­tat­tiin yh­des­sä iso­vel­jen­sä SCM40:n kans­sa. Täl­löin kuun­te­lu­ar­vi­ot oli­vat suo­pe­am­pia.

Herk­kyyt­tä suu­rel­la ko­te­lol­la

Myös Amp­hi­on, Au­re­lia, Au­di­o­vec­tor, B&W ja So­nus Fa­ber ovat kool­taan kom­pak­te­ja. Niis­sä bas­so­tois­toa kui­ten­kin tu­e­taan ref­lek­si­vi­ri­tyk­sel­lä, ja kai­ut­ti­met kuu­los­ta­vat sel­väs­ti suu­rem­mal­ta kuin ATC. Herk­kyys on alem­pi kuin suu­ris­sa kai­ut­ti­mis­sa Au­di­o­vec­to­ria ja So­nus Fa­be­ria lu­kuun ot­ta­mat­ta. Nii­den ylä­kes­ki­a­lu­een/ala­dis­kan­tin suu­rem­pi taso nos­taa las­ket­tua herk­kyyt­tä vä­lil­lä 100–10 000 hert­siä.

Kes­ki­ras­kas­ta sar­jaa edus­ta­vat Dali, De­fi­ni­ti­ve Tech­no­lo­gy, Re­vel ja SVS. Nii­den ul­ko­ti­la­vuus on noin 20 lit­ran luok­kaa. Herk­kyyt­tä on pie­niä kai­ut­ti­mia enem­män eri­to­ten bas­so­a­lu­eel­la, ja soin­tia ku­vail­tiin kuun­te­luis­sa use­am­min dy­naa­mi­sek­si.

Fo­cal, Heco, Mo­ni­tor Au­dio ja Taga ovat eri­tyi­ses­ti kor­keu­del­taan mui­ta kook­kaam­pia. Herk­kyys al­kaa lä­hes­tyä jo 90 de­si­be­liä, ja näi­tä on tur­ha ku­vi­tel­la­kaan hyl­lyyn. Mo­ni­tor Au­dio on kul­mik­kaa­na ja kah­dek­san­tuu­mai­sel­la bas­sol­la kaik­kein mah­tai­le­vin, mut­ta He­con taak­se­päin nou­se­va ko­te­lon ylä­o­sa ja Ta­gan ko­te­lon ylä­puo­lel­le nou­se­va dis­kant­ti­sil­mä kiin­nit­tä­vät myös huo­mi­on.

Au­di­o­vec­to­ris­sa on eri­koi­suu­te­na tai­tel­tu AMT-ta­so­kal­vo­dis­kant­ti, Fo­ca­lis­sa kään­tei­nen alu­mii­nin ja mag­ne­siu­min se­koi­tuk­ses­ta val­mis­tet­tu me­tal­li­ka­lot­ti. Mui­den ta­val­li­nen ka­lot­ti­dis­kant­ti on joko kan­gas­pin­tai­nen, alu­mii­nia tai ti­taa­nia. Mi­tään ek­soot­ti­sia ra­ken­tei­ta ei täs­sä hin­ta­luo­kas­sa vie­lä näe, ei­kä dis­kan­tin val­mis­tus­ma­te­ri­aa­lis­ta voi pää­tel­lä kai­ut­ti­men soin­ti­piir­tei­tä. Me­tal­li­ka­lot­ti ei siis kuun­te­lui­den pe­rus­teel­la soi yh­tään sen me­tal­li­sem­pa­na kuin kan­gas­ver­si­o­kaan – ai­na­kaan kun kai­u­tin­ta ei näe.

Pää­o­sin help­po­ja kuor­mia

Kai­u­tin nä­kyy säh­köi­se­nä kuor­ma­na sii­hen kyt­ke­tyl­le vah­vis­ti­mel­le. Help­po kuor­ma on toki sel­lai­nen, jos­sa vah­vis­ti­mel­ta ei vaa­di­ta pal­joa te­hoa, eli kai­ut­ti­men herk­kyys on suu­ri. Täl­löin ää­nen­pai­net­ta saa­daan riit­tä­väs­ti muu­ta­mil­la wa­teil­la.

Herk­kyys on kai­ut­ti­men tuot­ta­ma ää­nen­pai­ne de­si­be­lei­nä yh­den met­rin etäi­syy­del­lä, kun sii­hen syö­te­tään 2,83 vol­tin sig­naa­li­jän­ni­te. Tämä vas­taa yh­den wa­tin te­hoa kah­dek­saan oh­miin. Herk­kyys las­ke­taan taa­juu­sa­lu­een 100–10 000 hert­siä ta­son kes­ki­ar­vo­na. Kol­men de­si­be­lin ero herk­kyy­des­sä tar­koit­taa vaa­dit­ta­van te­hon kak­sin­ker­tais­tu­mis­ta tai puo­liin­tu­mis­ta. Kos­ka oi­ke­a­ta kai­u­ton­ta huo­net­ta ei ol­lut käy­tet­tä­vis­sä, teh­tiin mit­taus si­sä­ti­lois­sa Aal­to-yli­o­pis­ton mit­taa­man re­fe­rens­si­kai­ut­ti­men herk­kyy­teen kor­jat­tu­na.

Toi­nen te­ki­jä on im­pe­dans­si eli kai­ut­ti­men vaih­to­säh­köä vas­tus­ta­va voi­ma. Kuor­ma on hel­poin, kun im­pe­dans­sin it­sei­sar­vo on suu­reh­ko, yli kuu­si oh­mia, ja vir­ran ja jän­nit­teen vä­li­nen vai­he­kul­ma pie­ni. Suu­ri vai­he­kul­ma yh­des­sä al­le nel­jän oh­min it­sei­sar­von kans­sa voi hei­ken­tää vah­vis­ti­men puh­taas­ti an­ta­maa te­hoa, jos se on huo­nos­ti suun­ni­tel­tu. Kor­ke­an an­toim­pe­dans­sin vah­vis­ti­mil­la, ku­ten joil­la­kin van­hem­mil­la d-luo­kan lait­teil­la ja put­ki­vah­vis­ti­mil­la, kai­ut­ti­men ta­sai­nen im­pe­dans­si­vas­te on tär­ke­ää, jot­ta tois­to­vas­te ei vää­ris­tyi­si. Put­ki­vah­vis­tin suo­sii yleen­sä myös ta­sai­sem­paa im­pe­dans­sia voi­mak­kai­den vaih­te­lui­den si­jaan.

Kaik­ki ver­tai­lun kai­ut­ti­met ovat var­sin help­po­ja vah­vis­ti­mel­le. Ai­no­as­taan He­cos­sa esiin­tyy noin nel­jän oh­min ja 40 as­teen re­ak­tii­vi­sen kuor­man yh­dis­tel­mä. Tä­mä­kään ei ole paha nak­ki mo­der­nil­le tran­sis­to­ri­vah­vis­ti­mel­le. B&W:n im­pe­dans­si vaih­te­lee voi­mak­kaas­ti vä­lil­lä 5–45 oh­mia, mikä voi joil­la­kin kor­ke­an an­toim­pe­dans­sin vah­vis­ti­mil­la il­me­tä im­pe­dans­si­vas­tet­ta mu­kai­le­va­na ko­ros­tuk­se­na. Lie­vem­mäs­sä mää­rin sa­man­lai­nen im­pe­dans­si­piik­ki (23–32 oh­mia) kes­ki­a­lu­eel­la on Au­re­li­as­sa, De­fi­ni­ti­ve Tech­no­lo­gys­sä, Fo­ca­lis­sa, Mo­ni­tor Au­di­os­sa, Re­ve­lis­sä ja Ta­gas­sa. Ta­gan bas­so­a­lu­een pii­kit ovat voi­mak­kai­ta (40 oh­mia), mikä saat­taa vai­kut­taa kont­rol­liin ja ta­sa­pai­noon ala­taa­juuk­sil­la.

Heco Ce­lan Re­vo­lu­ti­on 3

Hin­ta: 999 €

Suu­ri ää­ni ta­sa­pai­nos­sa

Kook­kaim­paan kol­man­nek­seen kuu­lu­va Heco yl­si ener­gi­sel­lä tois­tol­laan jo­kai­sen kuun­te­li­jan kär­ki­ryh­mään. Pa­ril­la kuun­te­li­jal­la yk­kös­paik­ka oli ja­et­tu, mut­ta raa­ti oli har­vi­nai­sen sa­maa miel­tä kai­ut­ti­men an­si­ois­ta. Hin­ta­hai­ta­rin edul­li­sim­paan pää­hän kuu­lu­va­na yk­si­mie­li­sen hyvä-ää­ni­nen Ce­lan Re­vo­lu­ti­on 3 yl­tää an­sai­tus­ti ver­tai­lun yk­kös­pai­kal­le.

He­con neut­raa­li ää­ni ko­et­tiin miel­lyt­tä­väk­si ja ää­ni­ku­val­taan suu­rek­si. Kai­ut­ti­men dis­kant­ti­tois­toa voi nos­taa kak­si de­si­be­liä kai­u­tin­liit­ti­mien sil­taus­ta tai kak­sois­joh­do­tuk­ses­sa kyt­ken­tää muut­ta­mal­la. Kuun­te­luis­sa käy­tet­ty 0 dB -ase­tus to­det­tiin kui­ten­kin erit­täin hy­väk­si akus­tii­kal­taan vai­men­ne­tus­sa kuun­te­lu­huo­nees­sa, ei­kä ko­ro­tuk­sel­le näh­ty tar­vet­ta. Vaik­ka herk­kyys on jou­kon suu­rin, ei He­coa kan­na­ta kyt­keä ai­van hei­ve­röi­sim­män vah­vis­ti­men pe­rään, sil­lä sen im­pe­dans­sin vai­he­kul­ma on ala­kes­ki­a­lu­eel­la yli 40 as­tet­ta al­le nel­jäl­lä oh­mil­la.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Siis­tis­ti soin­tu­va ja rau­hal­li­sen ta­sa­pai­noi­nen kai­u­tin on heti en­si tah­deil­ta kor­van­myö­täi­nen. Tois­tos­sa ei ole eri­koi­suut­ta ta­voit­te­le­via jip­po­ja, vaan tu­lok­se­na on hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä ba­lans­si ja soi­ton ete­ne­vyys. Piir­to ei ole sä­vyil­tään tai ste­re­o­ku­val­taan veit­sen­te­rä­vää mut­ta si­tä­kin lep­poi­sam­paa sor­tu­mat­ta tuk­koi­suu­teen. Tois­to toi­mii niin rau­hal­li­ses­sa kuin ko­vem­mas­sa­kin me­nos­sa, ei­kä mu­siik­ki­la­jil­la ole vä­liä.

PIS­TEET: 3,5

Heik­ki Ki­ve­lä

Kai­kil­la ak­se­leil­la iso ää­ni­ku­va, joka myös tois­taa sin­ne pla­see­ra­tut asi­at yl­lät­tä­vän tark­ka­ra­jai­ses­ti. Bas­so kes­tää as­tet­ta rons­kim­paa­kin ku­ri­tus­ta, ja alim­mal­la­kin ok­taa­vil­la asi­oil­la on oi­kea pai­nok­kuus. Kai­ut­ti­men roh­ke­as­ta ja raa­mik­kaas­ta ää­nes­tä on help­po pi­tää, sil­lä se on sa­ma­nai­kai­ses­ti in­nos­ta­va mut­ta myös täs­mäl­li­nen. Är­hä­kät ää­net pis­tä­vät esiin juu­ri so­pi­val­la pai­no­tuk­sel­la il­man et­tä jäl­ki ra­sit­tai­si kor­via. Bas­so on koko alu­eel­laan so­pu­suh­tai­nen. Dy­naa­mi­set ky­vyt tu­le­vat esiin niin hil­jaa kuin vä­hän ko­vem­paa­kin kuun­nel­les­sa asi­al­li­ses­ti.

PIS­TEET: 4+

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Ta­sa­pai­noi­nen ja neut­raa­li soin­ti­maa­il­ma. Dis­kant­ti soi kirk­kaas­ti mut­ta ei rii­pi­väs­ti, bas­so pau­kah­taa ko­ros­tu­mat­ta. Kai­ken­lai­nen mu­siik­ki toi­mii ta­sai­sen var­mas­ti. Kes­ki­a­lu­eel­la tie­tyis­sä lau­lu­ää­nis­sä voi kriit­ti­nen kuun­te­li­ja ha­vai­ta hi­tu­sen ohuut­ta, mut­ta tämä il­miö on hy­vin lie­vä ei­kä kuu­lu kuin kaik­kein tu­tuim­mal­la ta­va­ral­la. Ää­ni­ku­vas­sa on mu­ka­vas­ti ko­koa, tark­kuut­ta ja il­maa. So­pu­suh­tai­nen ja yleis­pä­te­vä esi­tys, jol­la kuun­te­lee mu­siik­kia mie­lik­seen.

PIS­TEET: 3,5

Ener­gi­nen ja ta­sa­pai­noi­nen soin­ti | Suu­ri herk­kyys | Sää­det­tä­vä

dis­kan­tin taso

Im­pe­dans­si saat­taa ol­la haas­ta­va put­ki­vah­vis­ti­mel­le

Re­vel Con­cer­ta2 M16

Hin­ta: 1 099 €

Si­vis­ty­neen miel­lyt­tä­vä

Har­man-kon­ser­niin kuu­lu­van Re­ve­lin mal­lis­tos­sa edul­li­seen pää­hän kuu­lu­va Con­cer­ta2-mal­lis­to on joh­det­tu me­nes­ty­nees­tä Per­for­ma3-sar­jas­ta. Kol­me vuot­ta si­ten esi­tel­lys­sä M16:ssa on dis­kan­tin edes­sä sä­tei­ly­ku­vi­o­ta bas­so­kes­ki­ää­ni­seen in­teg­roi­va aal­to-oh­jain. Kiil­tä­vä pi­a­no­la­kat­tu ko­te­lo on kyl­jis­tään pyö­ris­tet­ty niin, et­tä ta­val­li­seen suo­raan le­vyyn on teh­ty poi­kit­tais­va­ko­ja, min­kä jäl­keen levy on tai­vu­tet­tu. Si­sä­sei­nää on li­säk­si vah­vis­tet­tu mdf-le­vyl­lä.

Re­ve­lin soin­ti on hy­vin kont­rol­loi­tu ja ää­nen­sä­vyl­tään tum­ma. Min­kään­lais­ta ra­sit­ta­vuut­ta ei il­me­ne, ja vaik­ka dis­kant­ti­tois­to on vai­mea, erot­te­lee kai­u­tin yk­si­tyis­koh­tia vai­vat­to­mas­ti. Pi­dem­män pääl­le täs­tä on hyö­tyä, vaik­ka en­si kuu­le­mal­ta kai­u­tin ei py­ri­kään te­ke­mään läh­te­mä­tön­tä vai­ku­tus­ta. Pie­nes­sä huo­nees­sa ref­lek­si­put­ki kan­nat­taa tuk­kia, sil­lä bas­son taso on mel­ko suu­ri. Viih­dyt­tä­vän miel­lyt­tä­vä kai­u­tin toi­mi­nee eri­no­mai­ses­ti suu­rem­mas­sa huo­nees­sa ei­kä ole kuor­ma­na han­ka­la.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Tum­mah­ko­sä­vyi­nen ja kes­ki­a­lu­e­pai­not­tei­nen soin­ti vält­te­lee te­hok­kaas­ti är­syt­tä­mäs­tä, kun­han ää­nen­voi­mak­kuu­den pi­tää suht ma­ta­lal­la. Lem­pe­äs­sä tois­tos­sa ylä­bas­so työn­tyy hie­man esiin, mut­ta ala­ää­ni­ä­kin ir­to­aa tar­vit­ta­es­sa. Ko­vem­paa soi­tet­ta­es­sa tois­to muut­tuu luon­teel­taan ko­vem­mak­si. Dis­kant­ti on vai­me­ah­ko mut­ta erit­täin kau­ni­sää­ni­nen. Ryt­mi­käs ja haus­ka kuun­nel­ta­va kai­kes­ta huo­li­mat­ta. Ko­va­sei­näi­seen ja hie­man isom­paan huo­nee­seen so­pi­va kai­u­tin.

PIS­TEET: 3

Heik­ki Ki­ve­lä

Ma­ta­lil­la taa­juuk­sil­la on li­hak­si­kas ote, joka luo mu­ka­vaa lii­ket­tä il­maan. Kai­u­tin soi­kin ti­las­sa koh­tuul­li­sen isos­ti. Myös ää­ni­ku­va on py­kä­lää laa­jem­paa ja kol­miu­lot­teis­ta sort­tia. Sä­vyl­tään help­po dis­kant­ti on so­pi­val­la ta­sol­la, ja ylä­kes­ki­ää­nien puo­lel­la erot­tuu mu­ka­vas­ti de­tal­je­ja. Bas­so­a­lu­een­kin tou­huis­sa on mu­ka­vas­ti erot­te­lua, vaik­ka nii­den koko on­kin suh­tees­sa muu­hun kais­taan aa­vis­tuk­sen run­sas. Ylei­ses­ti miel­lyt­tä­vän me­ne­vä, ei lii­an ener­gi­nen tois­top­ro­fii­li. Help­po kuun­nel­ta­va.

PIS­TEET: 4

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Mu­he­va ja tuh­ti­soin­ti­nen ää­ni. Voi­ma­kas bas­so­tois­to peh­men­tää mo­nen ää­nit­teen luon­tais­ta sär­mää. Tämä te­kee soun­dis­ta miel­lyt­tä­vän mut­ta sa­mal­la hiu­kan etäi­sen. Kes­ki­a­lu­een osal­ta ää­ni on var­sin hy­vin ba­lans­sis­sa, sa­moin dis­kan­tin. Tum­mah­ko esi­tys syö ää­ni­ku­vas­ta hiu­kan lä­pi­nä­ky­vyyt­tä. Toi­saal­ta rii­pi­vä­soun­di­sia ää­ni­tyk­siä täl­lai­nen ta­sa­pai­no rau­hoit­taa. Ää­ni on muu­ten­kin puh­das ja sä­vyi­sä. Isom­mas­sa huo­nees­sa kai­u­tin voi­si ol­la yk­si par­hais­ta, ei­kä se nyt­kään par­haim­mas­ta kär­jes­tä pal­joa jää.

PIS­TEET: 3,5 (tul­pat­tu­na)

Sä­vy­käs ja miel­lyt­tä­vä | Kont­rol­loi­tu tois­to

Bas­so ko­ros­tuu hel­pos­ti pie­nes­sä huo­nees­sa

Fo­cal Aria 906

Hin­ta: 999 €

Tum­ma­soin­tis­ta gla­mou­ria

Koo­kas Fo­cal on ul­koi­ses­ti ko­rei­le­va mut­ta si­nän­sä hie­nos­ti vii­meis­tel­ty kai­u­tin. Puu­vii­lu­te­tut kyl­jet, ylä­pin­nan la­si­le­vy ja ho­pei­nen kään­tei­nen dis­kant­tie­le­ment­ti yh­des­sä bas­so­e­le­men­tin pel­la­va­ku­vi­oi­sen kar­ti­on ja ho­pe­a­reu­nuk­sen kans­sa kiin­nit­tä­vät taa­tus­ti huo­mi­on kai­u­tin­kau­pas­sa. Etu­le­vyn saa toki pii­loon mag­neet­ti­kiin­nit­tei­sel­lä mas­kil­la.

Fo­ca­lin tois­to­ta­sa­pai­no on hy­vin rau­hal­li­nen. Sen taa­juus­vas­tees­sa on sel­vä vai­men­tu­ma ki­lo­hert­sin ylä­puo­lel­la. Tätä ei ko­et­tu niin­kään vir­hee­nä, ai­no­as­taan ta­val­lis­ta pi­dät­ty­väi­sem­pä­nä ja tum­ma­soin­ti­sem­pa­na luon­teen­piir­tee­nä. Ei niin pu­ris­ti­nen nä­kö­kul­ma on on­nis­tu­nut, sil­lä Fo­cal si­joit­tui kah­del­la kuun­te­li­jal­la kär­ki­jouk­koon. Ää­ni on dy­naa­mi­nen, ja bas­so­tois­tos­sa on auk­to­ri­teet­tia. Kuor­mal­taan muu­ten hel­poh­ko kai­u­tin voi ko­ros­taa kes­ki­ää­niä im­pe­dans­si­pii­kin joh­dos­ta, jos se kyt­ke­tään esi­mer­kik­si put­ki­vah­vis­ti­meen.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Kai­u­tin ei tee it­ses­tään nu­me­roa. Sen ste­re­o­ku­va piir­tyy kai­u­tin­lin­jan taak­se, ja tois­to­ba­lans­si on hy­vin rau­hal­li­nen. Pi­dät­ty­väi­nen tois­to on erit­täin help­poa kuun­nel­ta­vaa, mut­ta elä­myk­sel­li­syyt­tä kai­paa al­kuun li­sää. Sä­vy­vir­hei­tä tai tois­ton epä­jat­ku­vuut­ta ei kui­ten­kaan il­me­ne, jo­ten siis­tiin ja miel­lyt­tä­vään soin­tiin ihas­tuu hel­pos­ti. Kun mi­kään ää­ni­a­lue ei jy­rää, on mu­sii­kil­li­sia asi­oi­ta help­po seu­ra­ta. Bas­so­tois­to yh­dis­tyy muu­hun ää­neen sau­mat­to­mas­ti, ja kai­ut­ti­men dy­na­miik­ka ja kont­rol­li on huip­pu­luok­kaa.

PIS­TEET: 3,5

Heik­ki Ki­ve­lä

Hie­man ta­sai­nen ja rau­hal­li­nen yleis­sä­vy, jos­kin ylim­mis­sä dis­kan­teis­sa ri­paus sä­häk­kyyt­tä erot­tuu­kin. Kol­miu­lot­tei­suut­ta ei mai­nit­ta­vis­sa mää­rin il­me­ne, mut­ta ää­ni­ku­va aset­tuu le­veys­suun­nas­sa ja hiu­kan kor­keu­des­sa­kin oi­ke­aop­pi­ses­ti. Bas­so-osas­ton toi­min­ta pe­rus­var­maa. Alin ok­taa­vi erot­tuu, ja bas­so­rum­mus­sa on asi­al­li­nen tö­mäh­dys. Vaik­ka kaik­ki tun­tuu ole­van pe­ri­aat­tees­sa kun­nos­sa, tois­tos­sa ala­kyn­teen jää­vät oi­ke­as­taan koko kais­tal­la ne pie­net ny­ans­sit, jot­ka te­ke­vät kuun­te­lus­ta as­tet­ta jän­nit­tä­väm­pää. Lii­an kui­va tai ohut kai­u­tin ei ole, mut­ta tiet­tyä re­he­vyyt­tä jää hiu­kan kai­paa­maan.

PIS­TEET: 3

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Läm­min­sä­vyi­nen ja ko­ros­tu­neen miel­lyt­tä­vä soin­ti­ba­lans­si. Kai­u­tin on erit­täin hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä ta­paus, sä­vy­käs ja hi­tu­sen myös tum­ma­soin­ti­nen. Käy­tän­nös­sä ta­sa­pai­no so­pii hy­vin ohu­ek­si ve­de­tyl­le ny­ky­mu­sii­kil­le, sa­moin rii­pi­vil­le lä­hi­mi­ki­tyk­sil­le. Sen si­jaan hy­vän ää­nit­teen lä­pi­nä­ky­vyys ei ihan tah­do pääs­tä par­haim­paan­sa kai­ut­ti­men koh­te­li­aas­sa kä­sit­te­lys­sä. Eh­jä ja yh­te­näi­nen soun­di te­kee mu­siik­kiin kes­kit­ty­mi­sen hel­pok­si, jos­ta tu­lee iso plus­sa. Myös dy­na­miik­kaa on mu­ka­vas­ti, jo­ten soun­di ei muu­tu lais­kak­si. Ei ihan yleis­pä­te­vä, mut­ta hy­vin sym­paat­ti­nen ja miel­lyt­tä­vä tut­ta­vuus.

PIS­TEET: 3,5

Miel­lyt­tä­vän dy­naa­mi­nen ää­ni | Vii­meis­te­lyn yk­si­tyis­koh­dat

Kai­pai­si li­sää lä­pi­nä­ky­vyyt­tä

SVS Ult­ra Books­helf

Hin­ta: 1 199 €

Isoa ja rei­pas­ta ään­tä

Sub­ba­reil­la mark­ki­noil­le pon­kais­sut mut­ta sit­tem­min kai­u­tin­val­mis­ta­ja­na­kin an­si­oi­tu­nut ame­rik­ka­lai­nen SVS kes­kit­tää mal­lis­ton­sa hi­fi­ken­täs­sä ala­pää­hän. Ult­ra Books­helf on sen kal­lein ja­lus­ta­mal­li, jos­sa val­mis­ta­ja ker­too pa­nos­ta­neen­sa ma­te­ri­aa­lien laa­tuun, taa­juus­vas­teen op­ti­moin­tiin kai­ut­to­mas­sa huo­nees­sa sekä hie­no­sää­töön kuun­te­le­mal­la. Ko­te­lo on tu­ke­vaa te­koa. Muu­ten tyy­li­käs ul­ko­nä­kö kär­sii hie­man etu­mas­kin kiin­ni­tys­rei­kien ta­kia.

SVS:n ää­ni on rei­pas ja pi­däk­kee­tön. Muh­ke­an re­he­vä ala­kes­ki­a­lue ja aa­vis­tuk­sen loud­nes­siin viit­taa­va vire toi­mii, sil­lä ää­ni­a­lu­ei­den vä­lil­lä ei ole suu­ria epä­jat­ku­vuuk­sia. Dis­kant­ti pa­mah­taa sel­väs­ti il­moil­le, mut­ta se on sä­vyl­tään siis­ti. Mil­lään ää­nit­teel­lä ei tar­vit­se pe­lä­tä ra­si­tu­soi­rei­ta, jo­ten kai­u­tin tois­taa ilol­la kai­ken­lais­ta mu­siik­kia, myös suu­ril­la ää­nen­pai­neil­la kont­rol­lin pet­tä­mät­tä. Her­kän SVS:n im­pe­dans­si on ta­sai­nen, ei­kä hie­man al­le nel­jän oh­min im­pe­dans­si ole on­gel­ma ny­ky­vah­vis­ti­mil­le.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Her­käs­ti il­moil­le ka­jah­ta­va ää­ni ei pal­joa pi­dät­te­le. Muu­ten isot­te­lun ma­kua ei sit­ten ole­kaan, sil­lä ää­ni­a­lu­eet ovat hy­vin ta­sa­pai­nos­sa ja sau­mat­to­mas­ti in­teg­roi­dut. Ala­kes­ki­a­lu­een re­he­vyys saa ai­kaan miel­lyt­tä­vää bo­dyä lä­hes kaik­kiin soit­ti­miin ja sa­mal­la ta­sa­pai­not­taa hy­vin erot­te­le­van ylem­män kes­ki­a­lu­een tois­toa. Ra­sit­ta­ma­ton ja iloi­sen kul­ke­va ää­ni kuu­los­taa pai­koin hie­man ras­kaal­ta ylä­bas­son nous­tes­sa pin­taan, mut­ta muu­ten tois­to on ta­vat­to­man luon­nol­lis­ta. Mo­ni­ruo­kai­nen kai­u­tin, joka kes­tää myös suu­reh­ko­ja ää­nen­pai­nei­ta.

PIS­TEET: 3,5

Heik­ki Ki­ve­lä

Eh­jä alin ok­taa­vi ja so­pi­van rap­sak­ka dis­kant­ti, jo­ten pie­ni loud­ness-vir­ne on to­teu­tet­tu fik­sus­ti. Rei­pas, muh­kea ja py­kä­lää isom­pi mei­nin­ki, jo­hon ää­ri­pää­ko­ros­tus tuo hy­vää jän­ni­tys­tä – aa­vis­tuk­sen kes­ki­a­lu­een erot­te­lun kus­tan­nuk­sel­la to­sin. Ää­ni pai­kan­tuu kes­kei­sim­min kai­ut­ti­mien vä­lil­le ja eteen, ei­kä tois­to ole ai­van niin kol­miu­lot­teis­ta, vaik­ka le­veyt­tä jäl­jes­sä on­kin. Ra­jaus tu­kee kui­ten­kin hil­li­tym­min tuo­tan­to­vai­hees­sa efek­toi­tua ään­tä. Soi miel­lyt­tä­vän ta­sa­pai­noi­ses­ti hiu­kan hil­jem­paa mut­ta osaa myös tar­vit­ta­es­sa vyö­ryt­tää il­moil­le mel­koi­sen mas­san. Ket­te­rä kai­u­tin!

PIS­TEET: 3,5

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Aa­vis­tuk­sen etäi­nen mut­ta suh­teel­li­sen siis­ti esi­tys. Lau­lu­ää­nis­sä on hiu­kan vai­su sävy, kun taas ylin dis­kant­ti on hiu­kan ko­hol­la. On­gel­ma ei ole suu­ren­suu­ri, mut­ta kuu­luu kyl­lä useim­mil­la ää­ni­tyk­sil­lä. Ki­ta­ran näp­päi­lys­sä on hi­tu­sen etäi­nen sävy, kun taas pel­lit soi­vat kirk­kaas­ti. Lie­vis­tä mut­kis­taan huo­li­mat­ta ba­lans­si on sen ver­ran yleis­pä­te­vä, et­tä min­kään le­vyn soit­ta­mis­ta ei tar­vit­se pe­lä­tä. Ihan koh­tuul­li­nen ko­ko­nai­suus, joka si­joit­tuu tä­män jou­kon kes­ki­vai­heil­le.

PIS­TEET: 3

Kont­rol­loi­tu ja yleis­pä­te­vän miel­lyt­tä­vä tois­to | Suu­ri herk­kyys

Amp­hi­on Ar­gon1

Hin­ta: 1 300 €

Elä­vää erot­te­lua

Ko­ti­mai­nen Amp­hi­on nou­dat­taa puh­das­lin­jais­ta ja sel­ke­ää skan­di­naa­vis­ta suun­nit­te­lua. Kai­ut­ti­men vii­meis­te­lyn voi va­li­ta mus­tan ja val­koi­sen yh­dis­tel­mis­tä tai päh­ki­nä­puu­vii­lus­ta. Li­säk­si on saa­ta­vil­la lu­kui­sia eri­vä­ri­siä bas­so­e­le­men­tin suo­ja­ri­ti­löi­tä. Ta­ka­le­vys­sä on myös kiin­nik­keet li­sä­va­rus­tee­na saa­ta­val­le sei­nä­te­li­neel­le (100 €/pari). Käy­te­tyn kai­ut­ti­men han­kin­taa vai­keut­taa se, et­tä mal­li­ni­mi on uu­dis­tuk­sis­ta huo­li­mat­ta py­sy­nyt sa­ma­na pit­kään.

Amp­hi­o­nin ää­ni on erot­te­le­va, ja sen bas­so­tois­tos­sa on pot­kua ja ulot­tu­vuut­ta kes­ki­mää­räis­tä enem­män. Kirk­kaas­ta dis­kan­tis­ta huo­li­mat­ta tois­to on hy­vin ta­sa­pai­nos­sa, ja ää­ni­ku­va avau­tuu laa­jak­si var­sin­kin sy­vyys­suun­nas­sa. Dy­naa­mi­ses­ti soi­va Ar­gon1 on hy­vin ar­ti­ku­loi­va ja kuu­los­taa ko­kois­taan isom­mal­ta. Im­pen­dans­sin pe­rus­teel­la Amp­hi­o­nin bas­so­tois­to hyö­tyy jä­mä­käs­tä vah­vis­ti­mes­ta, mut­ta muu­ten se on mel­ko pie­nes­tä herk­kyy­des­tä huo­li­mat­ta kuor­ma­na hel­poh­ko.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Tois­tos­sa on sy­vyyt­tä ja ulot­tu­vuut­ta niin taa­juu­sak­se­lil­la kuin ste­re­o­ku­val­li­ses­ti­kin. Ko­ko­nai­suus on hy­vin ta­sa­pai­nos­sa, mut­ta suu­rim­man vai­ku­tuk­sen te­kee hel­po­no­loi­nen ar­ti­ku­laa­tio akus­ti­sil­la inst­ru­men­teil­la. Mi­kään ei ole ta­sol­taan ko­hol­la, mut­ta asi­at tu­le­vat il­mi yrit­tä­mät­tä. Ai­noa muo­to­seik­ka on tois­to­a­lu­een kais­toit­tu­mi­nen si­ten, et­tä bas­so, kes­ki­a­lue ja dis­kant­ti kuu­los­ta­vat kaik­ki hie­man omil­ta ton­teil­taan. Se li­sää ha­vait­tua erot­te­lua, mut­ta ei kuu­los­ta niin yh­te­näi­sel­tä kuin par­hais­sa. Dy­na­miik­kaa on reip­paas­ti, kun ää­ni­te sitä vaa­tii.

PIS­TEET: 3+

Heik­ki Ki­ve­lä

Bas­sot lii­kut­ta­vat jo hiu­kan il­maa huo­nees­sa, eli vään­töä alim­mil­la taa­juuk­sil­la riit­tää lie­väk­si ko­ros­tuk­sek­si as­ti. Tämä to­sin ra­joit­tuu vain lä­hin­nä kais­tan ma­ta­lim­paan pää­tyyn, ja taas hiu­kan ylem­mäk­si toi­voi­si aa­vis­tuk­sen li­sää pu­ris­tus­ta. Kes­ki­ää­ni–dis­kant­ti­o­sio puo­les­taan on yh­te­näi­sem­pi, ja var­sin­kin ylä­kes­ki­ää­nis­sä on erot­te­le­va yleis­sä­vy. Sym­baa­li­o­sas­tol­le siir­ryt­tä­es­sä tois­to pai­not­tuu enem­män is­ku­ää­niin kuin it­se lau­ta­seen. Ylei­sel­lä ta­sol­la kai­u­tin suo­sii eh­kä hie­man ke­vy­em­min tuo­tet­tua mu­siik­kia. Ää­ni­ku­va avau­tuu eteen jä­sen­ty­nees­ti mut­ta ei ole eri­tyi­sen ulot­tei­kas.

PIS­TEET: 2,5

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Miel­lyt­tä­vän ta­sa­pai­noi­nen ää­ni, jos­kin dis­kant­ti on hi­tu­sen yli­kir­kas. Lie­väs­ti ylä­pää­voit­toi­nen ää­ni ei kui­ten­kaan pi­laa ko­ko­nai­suut­ta, kos­ka kes­ki­a­lue ja bas­so­pää toi­mi­vat yh­te­näi­sen eh­jän ja ta­sa­pai­noi­sen kuu­loi­ses­ti. Lau­lu­ää­nis­sä on sä­vy­jä, ar­ti­ku­laa­ti­o­ta ja re­a­lis­mia, ki­ta­ras­sa mu­ka­vaa pu­re­vuut­ta. Ää­ni­ku­va on iso ja il­ma­va. Var­sin­kin tum­ma­soin­ti­sil­la ää­nit­teil­lä elä­vä soun­di pu­hal­taa mu­ka­vas­ti iloa mu­siik­kiin. Ei ihan yleis­pä­te­vä mut­ta sil­ti miel­lyt­tä­vä ko­ko­nai­suus.

PIS­TEET: 3,5

Ko­kois­taan pot­ki­vam­pi bas­so | Ta­sa­pai­noi­nen ja elä­vä ää­ni

Dis­kant­ti voi joil­lain ää­ni­tyk­sil­lä nous­ta lii­kaa esiin

Dali Op­ti­con 2

Hin­ta: 998 €

Ener­gi­nen viih­dyt­tä­jä

Tes­tis­sä ol­leen vi­nyy­li­pin­noi­te­tun Da­lin ul­ko­a­su on ver­tai­lu­ryh­mäs­sä vaa­ti­ma­ton, mut­ta se on teh­ty siis­tis­ti. Nas­ta­kiin­nit­tei­sen etu­mas­kin rei­ät on pii­lo­tet­tu näp­pä­räs­ti kai­u­ti­ne­le­ment­tien kiin­ni­tyk­siin, mikä te­kee ul­ko­a­sus­ta siis­tim­män. Li­sä­maus­tet­ta tuo­vat tum­man­pu­nai­nen bas­so­e­le­men­tin kar­tio ja dis­kant­tie­le­men­tin mus­ta­ho­pea asen­nus­laip­pa.

Da­lin soin­ti­ta­sa­pai­no on hie­man kau­pal­li­sen loud­nes­s­mai­nen. Mit­taus­ten ja kuun­te­lui­den pe­rus­teel­la kai­ut­ti­mes­sa on reip­paas­ti bas­soa ja kun­nol­la kirk­kaut­ta. Täs­tä huo­li­mat­ta sävy on siis­ti, ei­kä ää­ni ää­ri­päi­den ko­ros­tu­mi­ses­ta huo­li­mat­ta kuu­los­ta ra­sit­ta­val­ta. Tois­to on suur­ta niin täy­te­läi­sen ba­lans­sin kuin ison ää­ni­ku­van­kin an­si­os­ta. Bas­so­tois­to on voi­mas­ta huo­li­mat­ta tark­kaa, mut­ta ai­van ma­ta­lim­piin taa­juuk­siin kai­u­tin ei yl­lä. Ää­nes­sä on viih­dyt­tä­vää reip­paut­ta ja ryt­mil­lis­tä ke­peyt­tä. Kuor­ma­na Dali on erit­täin help­po vah­vis­ti­mel­le.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Iso­ko­koi­nen ää­ni sekä herk­kyy­ten­sä et­tä ää­ni­ku­van­sa puo­les­ta. Bas­sois­sa­kin on dy­na­miik­kaa ta­val­lis­ta enem­män, mut­ta ulot­tu­vuus ei ole eri­tyis­tä. Sil­ti tois­to ete­nee ryt­mi­ses­ti ke­pe­ä­nä. Ää­nen syt­ty­mi­nen ja sam­mu­mi­nen on no­pe­aa, erot­te­lu on hyvä, ja ste­re­o­ku­va piir­tyy tar­kas­ti. Ylä­kes­ki­a­lu­eel­la on pien­tä kirk­kaan me­tal­li­sen dis­kan­tin sii­vit­tä­mää tai­pu­mus­ta ko­vuu­teen, mut­ta tämä il­me­nee lä­hin­nä alun pe­rin­kin ko­va­ää­nis­ten inst­ru­ment­tien cres­cen­dois­sa. Hie­man kau­pal­li­seen tai­pu­vai­nen ää­ni on sil­ti viih­dyt­tä­vä.

PIS­TEET: 3-

Heik­ki Ki­ve­lä

Pe­ri­aat­tees­sa kor­van­myö­täi­nen tois­top­ro­fii­li, mut­ta ää­nen­voi­mak­kuu­den nous­tes­sa myös loud­ness al­kaa vir­nis­tää le­ve­äm­min. Bas­soil­taan suh­teel­li­sen tark­ka ja kont­rol­loi­tu kai­u­tin, jon­ka dis­kant­ti­tois­to on sä­vyl­tään him­pun te­rä­vä. Tämä kuu­luu esi­mer­kik­si jou­sis­ton pie­nes­sä vih­lai­sus­sa, mut­ta toi­siin, hiu­kan tum­ma­sä­vyi­sem­piin ää­nit­tei­siin se tuo tar­vit­ta­vaa il­ma­vuut­ta ja ti­laa. Ste­re­o­ku­va ei ole mi­ten­kään poik­keuk­sel­li­sen ulot­tei­kas, vaan se piir­tyy mel­ko sel­väs­ti kai­ut­ti­mien vä­liin. Pir­teä mut­ta muu­ten asi­al­li­nen kai­u­tin.

PIS­TEET: 3

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Hiu­kan etäi­nen ja hil­lit­ty soun­di, jota voi kuun­nel­la ra­sit­tu­mat­ta var­sin ko­vaa. Bas­so on tu­ke­vah­ko mut­ta ei ku­mea, dis­kant­ti on kir­kas mut­ta ei ra­sit­ta­va. Kai­ken­lai­nen mu­siik­ki soi koh­tuul­li­sen hy­vin, vaik­ka kai­u­tin ei mi­tään hui­ke­an lä­pi­nä­ky­viä elä­myk­siä tar­jo­a­kaan. Aa­vis­tuk­sen etäi­ses­tä esil­le­pa­nos­ta huo­li­mat­ta ai­ka toi­mi­va ja yleis­pä­te­vä ko­ko­nai­suus, joka toi­mii luul­ta­vas­ti par­hai­ten kes­ki­mää­räis­tä hiu­kan isom­mas­sa huo­nees­sa. Täs­sä jou­kos­sa näil­lä eväil­lä pääs­tään kär­jen tun­tu­maan.

PIS­TEET: 3+

Suu­ri ja dy­naa­mi­nen ää­ni | Help­po kuor­ma vah­vis­ti­mel­le

Loud­nes­s­mai­nen ta­sa­pai­no

Mo­ni­tor Au­dio Sil­ver 100

Hin­ta: 990 €

Ta­sa­pai­nois­ta dy­na­miik­kaa

Ver­tai­lun kook­kaim­paan kol­man­nek­seen kuu­lu­va Mo­ni­tor Au­dio tar­jo­aa myös suu­rim­man bas­so­e­le­men­tin. Kah­dek­san­tuu­mai­sen kar­ti­on jäyk­kyyt­tä on pa­ran­net­tu te­ke­mäl­lä pin­nas­ta golf­pal­loa muis­tut­ta­va. Ke­raa­mi­sel­la pin­noit­teel­la va­rus­tet­tu, kul­lan­vä­ri­sek­si ano­di­soi­tu alu­mii­ni–mag­ne­sium-ka­lot­ti­dis­kant­ti si­jait­see rei’ite­tyn suo­jan ta­ka­na, ja rei­kä­ku­vio jat­kuu dis­kan­tin laip­paan as­ti. Mag­neet­ti­kiin­nit­tei­sel­lä ri­ti­läl­lä ul­ko­a­su on pe­rin­tei­nen kant­ti ker­taa kant­ti, mut­ta puu­vii­lu­vii­meis­te­ly on erit­täin siis­ti.

Neut­raa­li ja hal­li­tun hie­no­va­rai­nen tois­to on na­pak­ka ja erot­te­le­va. Dis­kan­tis­sa on hie­man me­tal­li­suut­ta ja yli­mää­räis­tä sär­mää ja sä­häk­kyyt­tä, mut­ta laa­duk­kaa­na ylä­pää ei käy ra­sit­ta­vak­si. Bas­so­tois­to on tu­ke­va ja ulot­tuu alas mut­ta py­syy kont­rol­lis­sa suu­ril­la­kin voi­mak­kuuk­sil­la. Ylä­bas­soil­la on ter­vet­tä is­ke­vyyt­tä. Run­saan dy­na­mii­kan tar­jo­a­va Mo­ni­tor Au­dio on herk­kä ei­kä näyt­täy­dy vaa­ti­va­na kuor­ma­na vah­vis­ti­mel­le.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Neut­raa­li tois­to­ba­lans­si ja hie­no­va­rai­nen lä­hes­ty­mis­ta­pa toi­mi­vat akus­ti­sel­la mu­sii­kil­la hy­vin. Bas­so on tiu­kas­ti is­ke­vä var­sin­kin ylä­pääs­sä, ja se py­syy kont­rol­lis­sa suu­rem­mil­la­kin voi­mak­kuuk­sil­la. Kes­ki­a­lue is­tuu muu­hun ää­ni­a­lu­ee­seen luon­te­vas­ti, mut­ta voi ylem­mil­tä osil­taan men­nä ko­vak­si joil­la­kin ää­nit­teil­lä. Dis­kan­tis­sa on ter­ve me­tal­li­nen he­läh­dys. Sii­nä on ri­paus si­hak­kuut­ta mut­ta ei ra­sit­ta­vuu­teen as­ti. Ste­re­o­ku­vas­sa on avoi­muut­ta ja sy­vyyt­tä. Na­pak­ka ja erot­te­le­va ko­ko­nai­suus vail­la suu­ria vir­hei­tä.

PIS­TEET: 3

Heik­ki Ki­ve­lä

Dis­kant­ti­puo­lel­taan mel­ko esiin­työn­ty­vä ää­ni, jos­sa on aa­vis­tuk­sen si­hah­ta­va, lau­la­jan äs­siä ko­ros­ta­va luon­ne. Bas­so­kin yl­tää py­kä­lää alem­mas, mut­ta kai­kis­ta ma­ta­lim­mil­laan se on hiu­kan peh­meä – jos­kin mel­ko puh­das­soin­ti­nen ja miel­lyt­tä­vä. Ylä­bas­so­jen koh­dal­la­kin erot­tuu asi­oi­ta mu­ka­vas­ti, mikä kuu­luu asi­al­li­se­na bas­so­ki­ta­ran ja bas­so­rum­mun kon­so­nans­si­na. Ää­nes­sä on kont­rol­lia ja täs­mäl­li­syyt­tä mut­ta myös tar­vit­ta­es­sa ste­re­o­ku­van le­veyt­tä. Ai­van mo­ni­to­ri­luo­kan tark­kuu­del­la ei men­nä, sil­lä mu­ka­na on tiet­tyä viih­de­ar­voa, vaik­ka se al­le­vii­vau­tuu­kin sel­vim­min ylem­mil­lä taa­juuk­sil­la.

PIS­TEET: 3

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Skarp­pi, jä­sen­ty­nyt ja aa­vis­tuk­sen kui­vak­ka soin­ti­maa­il­ma. Soun­dis­sa on kom­pak­tia tark­kuut­ta ja hal­lin­nan tun­net­ta, ei­kä ba­lans­sil­taan­kaan kai­u­tin ole kau­ka­na neut­raa­lis­ta. Bas­so on tu­ke­va mut­ta sa­mal­la koh­tuul­li­sen na­pak­ka. Ylä­pääs­sä saat­taa ol­la hi­tu­nen yli­mää­räs­tä sär­mää, mikä kuu­luu rum­pa­lin pel­leis­sä ja lau­lu­ää­nes­sä, mut­ta se ei ala ra­sit­taa ko­vem­mal­la­kaan luu­ku­tuk­sel­la, jos levy ei ole sel­lai­sek­si tar­koi­tet­tu. Kai­ken kaik­ki­aan koh­tuul­li­sen ta­sa­pai­noi­nen ja hel­pos­ti kuun­nel­ta­va kai­u­tin.

PIS­TEET: 3

Kont­rol­loi­tu tois­to suu­ril­la­kin voi­mak­kuuk­sil­la | Na­pak­ka ja

dy­naa­mi­nen bas­so

Yli­mää­räis­tä sär­mää dis­kan­tis­sa

So­nus Fa­ber Cha­me­le­on B

Hin­ta: 1 099 €

So­pu­soin­tui­nen kau­no­tar

Ita­li­a­lai­nen So­nus Fa­ber on pi­ris­tä­vä poik­keus kai­u­tin­mas­sas­sa. Cha­me­le­on B:n laa­jaan ylei­söön ve­to­a­vat vä­rik­käät kyl­jet voi vaih­taa eri­vä­ri­sik­si, ja koko ko­meus on val­mis­ta­jal­le tyy­pil­li­ses­ti pääl­lys­tet­ty na­hal­la. Vii­meis­te­lyn kruu­naa vei­keä suun­nik­kaan­muo­toi­nen ko­te­lo, joka vä­hen­tää ko­te­lon­si­säi­siä sei­so­via aal­to­ja. Kyl­kien vii­meis­te­lyk­si voi va­li­ta päh­ki­nä­puu­vii­lun 200 eu­ron li­sä­hin­taan. Ir­ro­tet­ta­vat kyl­jet on myös hel­pom­pi maa­laut­taa omaan si­sus­tuk­seen so­pi­vak­si.

So­nus Fa­be­rin soin­ti on var­sin dis­kant­ti­ve­toi­nen, mikä jät­tää kes­ki­a­lu­een ver­hou­tu­neek­si. Ylä­pään reip­pau­des­ta huo­li­mat­ta sen sävy on siis­ti, ei­kä ra­sit­ta­vuut­ta il­me­ne. Pie­net ba­lans­si­vir­heet unoh­tu­vat hel­pos­ti, sil­lä ko­ko­nai­suus on miel­lyt­tä­vä ja mu­siik­kiin huo­mi­o­ta vie­vä. Bas­son alim­mat taa­juu­det muut­tu­vat hel­pos­ti peh­meik­si ko­vem­mil­la voi­mak­kuuk­sil­la. Ref­lek­si­put­ki tu­kit­tu­na pie­nen sub­ba­rin kans­sa kai­ut­ti­met oli­si­vat to­den­nä­köi­ses­ti omim­mil­laan.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Ala­kes­ki­a­lu­eel­la on ta­val­lis­ta enem­män nu­hai­suut­ta, mut­ta ylä­pääs­sä men­nään täyt­tä hä­kää. Soin­ti on mel­ko sel­väs­ti dis­kant­ti­ve­toi­nen, mut­ta sa­mal­la ryt­mi­ses­ti on­nis­tu­nut. Ylä­pää on myös sä­vyl­tään hy­väl­lä ta­val­la omin­ta­kei­nen, sä­häk­kä mut­ta kirk­kaan sä­vy­käs ei­kä lain­kaan ro­soi­nen. Se vain kuu­luu hie­man eril­li­se­nä osas­to­naan. Bas­so­tois­toon kai­pai­si li­sää dy­na­miik­kaa, mut­ta se on hy­vin kont­rol­loi­tu, kun­han ää­nen­voi­mak­kuu­den pi­tää ai­sois­sa. Ly­hy­en kor­vien to­tut­ta­mi­sen jäl­keen tois­ton ba­lans­sin epä­koh­dat muut­tu­vat hy­veik­si, ja tu­lok­se­na on viih­dyt­tä­vä ja ra­sit­ta­ma­ton kai­u­tin.

PIS­TEET: 3+

Heik­ki Ki­ve­lä

Dis­kan­tis­sa kir­kas ja he­leä soin­ti. Bas­so­puo­lel­la käy­tös­sä taas on hiu­kan hen­nom­mat voi­ma­va­rat, min­kä an­si­os­ta alim­mil­la taa­juuk­sil­la ei enää tie­tyn ää­nen­voi­mak­kuus­ra­jan jäl­keen ole tar­vit­ta­vaa kiin­teyt­tä tai tark­kuut­ta, vaik­ka oi­kea sä­vel siel­lä soi­kin. Ää­ni­ku­va le­vit­täy­tyy mel­ko mu­ka­vas­ti si­vuil­le, mut­ta hiu­kan kom­pak­tim­min pa­no­roi­tu ää­ni pai­kan­tuu kui­ten­kin sel­väs­ti kai­ut­ti­miin tai nii­den vä­liin. De­tal­jit ti­la­ää­nes­sä ja dy­na­mii­kas­sa vä­lit­ty­vät pää­sään­töi­ses­ti luon­te­vas­ti, mut­ta sel­keim­min kai­ut­ti­met tois­ta­vat luon­teel­taan so­lis­ti­set ele­men­tit. Alem­mal­le kais­tal­le kai­pai­si­kin hiu­kan enem­män mas­saa.

PIS­TEET: 3-

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Bas­soil­taan ja dis­kan­til­taan suh­teel­li­sen rei­pas esi­tys, mikä jät­tää kes­ki­a­lu­et­ta jos­sain mää­rin var­joon­sa. Lau­la­ja as­tuu aa­vis­tuk­sen taak­se­päin, pel­lit ja säh­kö­bas­so la­van eteen. Loud­ness-vai­ku­tel­ma ei ole suu­ren­suu­ri, mut­ta kyl­lä sen tu­tuil­la le­vyil­lä kuu­lee. Bas­so­pää on tu­ke­vuu­den li­säk­si aa­vis­tuk­sen peh­meä, mikä kuu­luu esi­mer­kik­si te­rä­vis­sä bas­so­rum­mun is­kuis­sa. Ko­ko­nai­suus on kui­ten­kin sä­vyl­tään miel­lyt­tä­vä, kos­ka ylä­pää­hän ei lii­ty min­kään­lai­sia ra­si­tu­soi­rei­ta.

PIS­TEET: 3-

Miel­lyt­tä­vä ää­ni | Oma­pe­räi­nen ja laa­du­kas vii­meis­te­ly

Bas­son peh­meys suu­rel­la voi­mak­kuu­del­la

De­fi­ni­ti­ve Tech­no­lo­gy De­mand D11

Hin­ta: 1 100 €

Me­he­väs­ti me­ne­vä

Pi­a­no­la­kat­tu De­fi­ni­ti­ve on ul­ko­a­sul­taan hy­vin mo­der­ni. Koko kai­ut­ti­men etu­le­vy on alu­mii­nia, ja sen ylä­reu­naan on stans­sat­tu val­mis­ta­jan nimi. Pie­nel­lä suun­tai­mel­la va­rus­tet­tu dis­kant­tie­le­ment­ti on si­joi­tet­tu hie­man kes­ki­ak­se­lil­ta si­vuun, ja kai­ut­ti­men ta­ka­na ker­ro­taan kum­paan ka­na­vaan se on tar­koi­tet­tu. Bas­so­e­le­men­tin ta­val­li­sen vai­hep­lu­gin ti­lal­la on rei’itet­ty aal­to-oh­jain, ja ref­lek­si­vi­ri­tys on to­teu­tet­tu ylä­pin­taan asen­ne­tul­la pas­sii­vie­le­men­til­lä.

Me­he­vä ja rons­ki soin­ti on­nis­tuu kai­va­maan pie­niä de­tal­je­ja mu­sii­kis­ta. Ää­ni ei ole si­vis­ty­nein mah­dol­li­nen, mut­ta viih­dyt­tä­vyy­sas­tei­kol­la ol­laan kor­ke­al­la. Kes­ki­a­lu­eel­la on pai­koin nä­en­näis­tä erot­te­lua ja suu­ril­la ää­nen­voi­mak­kuuk­sil­la hie­man ko­vuut­ta, ei­vät­kä ää­ni­a­lu­eet yh­dis­ty täy­sin sau­mat­to­mas­ti. Ko­ros­tu­nut ala­kes­ki­a­lue ja vai­mea ylä­kes­ki­a­lue nä­ky­vät myös mit­tauk­sis­sa. Herk­kyy­del­tään kes­ki­ver­to kai­u­tin ei ase­ta ta­va­no­mais­ta suu­rem­pia vaa­ti­muk­sia vah­vis­ti­mel­le.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Suu­ri ja me­he­vä ää­ni, jos­sa on yl­lät­tä­vän pal­jon erot­te­lua sii­tä­kin huo­li­mat­ta, et­tä ala­kes­ki­a­lue on hie­man tu­kos­sa. Ylä­kes­ki­a­lue on sel­väs­ti avoi­mem­pi, mikä luo jon­kin ver­ran epä­jat­ku­vuut­ta tois­toon. Tu­ke­vas­ta mut­ta erot­te­le­vas­ta bas­sos­ta huo­li­mat­ta tois­toa ei voi ai­van loud­nes­s­vi­rei­sek­si kut­sua, mut­ta sel­vää kau­pal­li­suut­ta on ha­vait­ta­vis­sa. Nä­en­näi­nen erot­te­lun ta­voit­te­lu ei mene pal­joa yli, ja jos­sain mää­rin kai­u­tin on­nis­tuu­kin tuo­maan esiin seik­ko­ja, jot­ka jää­vät useil­la muil­la pii­loon. Viih­dyt­tä­vä ko­ko­nai­suus.

PIS­TEET: 3

Heik­ki Ki­ve­lä

Kiin­teä ja muo­do­kas bas­so-osas­to, jol­la on kui­ten­kin ra­jan­sa esi­mer­kik­si alim­man ok­taa­vin tois­tos­sa. Yl­lät­tä­vän laa­ja ää­ni­ku­va, joka le­vit­tää pa­no­roi­dut asi­at ste­re­o­ku­vas­sa huo­mat­ta­vas­ti kai­u­tin­lin­jan ul­ko­puo­lel­le. Sy­vyys­suun­nas­sa vai­ku­tel­ma on hil­li­tym­pi. Kes­ki­ää­nis­sä ja dis­kan­tis­sa so­pi­van erot­te­le­va ja täs­mäl­li­nen luon­ne. Ryt­mii­kan ja dy­na­mii­kan esi­tys on tark­ka­ra­jais­ta, vaik­ka esi­mer­kik­si ride-sym­baa­lin jäl­ki­soin­ti ei ai­van ero­tu­kaan ka­pu­lais­kun al­ta. Dis­kant­tiin il­mes­tyy tie­tyn ää­nen­voi­mak­kuus­ra­jan jäl­keen aa­vis­tuk­sen te­rä­viä piir­tei­tä. Luon­ne on loud­ness sel­ke­äm­mäl­lä ylä­pää­pai­no­tuk­sel­la.

PIS­TEET: 3-

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Ty­mäk­kä, skarp­pi ja rons­kis­ti mu­siik­kia eteen­päin kul­jet­ta­va kai­u­tin. Soun­di ei ole si­vis­ty­nein mah­dol­li­nen, mut­ta tiet­ty dy­na­miik­ka ja tark­kuus saa­vat mo­net le­vyt soi­maan elä­väs­ti. Kes­ki­a­lue hyö­tyi­si ri­pauk­ses­ta läm­pöä, mut­ta ei soun­di mi­kään ra­sit­ta­va sil­ti ole. Eh­kä ba­lans­si tu­kee enem­män ryt­mi­ryh­män kuin vo­ka­lis­tin sä­vy­maa­il­maa. Me­tal­li­ca soi mu­ka­van pu­re­vas­ti, Dire Straits elä­väi­sen me­ne­väs­ti. Ei miel­lyt­tä­vin mah­dol­li­nen mut­ta viih­dyt­tä­vä ta­paus.

PIS­TEET: 3

Ener­gi­nen ja me­he­vä ää­ni | Hie­no vii­meis­te­ly

Te­rä­vyyt­tä ko­val­la kuun­te­lu­voi­mak­kuu­del­la

B&W 707S2

Hin­ta: 998 €

run­saas­ti ryt­mi­käs

Pie­ni­ko­koi­nen B&W on ver­tai­lun yk­si par­hai­ten si­sus­tuk­seen hä­vi­ä­vis­tä mal­leis­ta. Ko­rei­le­ma­ton ul­ko­a­su ja vain 12 lit­ran ul­ko­ti­la­vuus on help­po hy­väk­syt­tää per­heen päät­tä­jäl­lä. Voi­mak­kaas­ti pyö­ris­tet­ty ref­lek­si­put­ki on pin­noi­tet­tu tur­bu­lens­sia vä­hen­tä­vil­lä pai­nau­mil­la. Ko­koi­sek­seen B&W kuu­los­taa suu­rel­ta mah­ti­pon­ti­si­ne bas­soi­neen.

Kai­ut­ti­men taa­juus­vas­tees­sa on ko­ros­tus­ta dis­kant­ti­a­lu­eel­la 5-12 ki­lo­hert­sis­sä, mikä kuu­lui dis­kan­tin yli­mää­räi­se­nä si­hi­nä­nä mut­ta toi­saal­ta myös kes­ki­a­lu­een tum­muu­te­na. Tois­ton loud­nes­s­vi­re voi ol­la joi­den­kin kuun­te­li­joi­den mie­les­tä viih­dyt­tä­vä, ei­kä si­nän­sä ko­hol­la ole­va dis­kant­ti ole sä­vyl­tään ra­sit­ta­va. B&W:n im­pe­dans­si ei ole al­hai­sim­mil­laan­kaan ko­vin ma­ta­la, mut­ta se vaih­te­lee voi­mak­kaas­ti vä­lil­lä 5–45 oh­mia. Joil­la­kin kor­ke­an an­toim­pe­dans­sin vah­vis­ti­mil­la kah­den ki­lo­hert­sin alu­eel­la voi il­me­tä im­pe­dans­si­vas­tet­ta mu­kai­le­vaa ko­ros­tus­ta.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

To­del­la tum­ma kes­ki­a­lue, jos­sa van­han ää­nit­teen taus­ta­ko­hi­na jää mil­tei pi­men­toon. Ohut kes­ki­a­lue, he­läh­tä­vä dis­kant­ti ja ylä­bas­son mu­he­vuus te­ke­vät tois­tos­ta loud­ness-vi­rei­sen. Dis­kan­tin si­hi­nä soi pit­kään, mut­ta ko­ko­nai­suus ei val­ta­o­sal­la ää­nit­teis­tä ole kova taik­ka ra­sit­ta­va. Ba­lans­si­on­gel­ma vie kui­ten­kin yleen­sä huo­mi­on täh­del­li­sim­mil­tä sei­koil­ta, ku­ten tar­kal­ta sä­ve­le­rot­te­lul­ta. Ylä-ää­nien val­ta taas koh­dis­taa huo­mi­on epä­o­leel­li­siin inst­ru­men­til­li­siin yk­si­tyis­koh­tiin.

PIS­TEET: 2,5

Heik­ki Ki­ve­lä

Eloi­sa ja il­ma­va dis­kant­ti­tois­to ja ää­ni­ku­va, joka le­vit­tyy kai­kil­la ak­se­leil­la eteen­päin, myös ihan ää­rim­mäi­siin suun­tiin. Lau­la­jan ää­nes­sä on läs­nä­o­loa ja lä­hei­syyt­tä ri­paus­ta roh­ke­am­min. Ylei­sel­lä ta­sol­la mu­ka­van ryt­mi­käs ja me­ne­vä tois­top­ro­fii­li, jos­kin dis­kant­ti saat­taa pai­koin erot­tua ko­ko­nai­suu­des­ta aa­vis­tuk­sen te­rä­vä­nä. Roh­ke­am­mal­la vo­lyy­mil­la bas­so­tois­ton alim­mil­ta osil­ta hä­vi­ää tark­kuus mut­ta vään­töä riit­tää kui­ten­kin yl­lät­tä­vän ko­vaan ku­ri­tuk­seen as­ti. Ke­vy­em­män mu­sii­kin ja kuun­te­lu­voi­mak­kuu­den kans­sa in­nos­ta­va mut­ta myös tark­ka kai­u­tin, vaik­ka koko tois­to­kais­ta ei ole­kaan ai­van puh­taas­ti käy­tös­sä.

PIS­TEET: 3,5

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Kom­pak­ti ja yti­me­käs, aa­vis­tuk­sen ää­ri­pää­ko­ros­tei­nen soun­di. Dis­kant­ti si­hi­see hiu­kan elä­vää elä­mää elä­väm­min, bas­so on enem­män­kin run­sas kuin kui­va­kan na­pak­ka. Lau­lu­ää­net ve­täy­ty­vät taus­tal­le, kun taas rum­pa­lin pel­lit ja säh­kö­bas­so nou­se­vat suh­teel­li­sen sel­ke­äs­ti esil­le. Hy­vil­lä ää­nit­teil­lä vä­rit­ty­mä kuu­luu sel­ke­äm­min, vä­hem­män hy­vil­lä vä­hem­män. Tai­ten ää­ni­tet­ty ai­kuis­rock hyö­tyy efek­tis­tä vä­hem­män, kes­kin­ker­tai­nen he­vi­mät­tö saa li­sää eloa ylä­pää­hän. Ää­ni­ku­va on enem­män­kin kom­pak­ti kuin il­ma­van erot­te­le­va.

PIS­TEET: 2,5

Tuo eloa nu­hai­siin ää­nit­tei­siin

Si­hi­nää dis­kan­tis­sa

Au­di­o­vec­tor QR1

Hin­ta: 1 090 €

Rau­hal­li­sen lä­pi­nä­ky­vä

Ver­tai­lun ai­no­a­na las­kos­tet­tuun AMT-nau­ha­dis­kant­tiin pe­rus­tu­va Au­di­o­vec­tor on de­sig­nil­taan miel­lyt­tä­vän sel­keä. Puh­tai­ta lin­jo­ja ede­saut­ta­vat pii­lo­te­tut mag­nee­tit, joi­den avul­la kan­gas­mas­ki kiin­nit­tyy. Ref­lek­si­vi­ri­tys on to­teu­tet­tu etu­le­vyn ala­reu­naan ka­pe­al­la ra­ol­la, jon­ka il­ma­vir­tauk­set py­sy­vät koos­ta huo­li­mat­ta häi­ri­öt­tö­mi­nä.

Dis­kant­tie­le­men­tin edes­sä on me­tal­li­nen verk­ko, joka val­mis­ta­jan väit­tei­den mu­kaan vä­hen­tää su­hi­se­via äs­siä eli si­bi­lans­sia. Kuun­te­lui­den­kin pe­rus­teel­la se on­nis­tuu rau­hoit­ta­maan ylä­pään luon­net­ta. Vaik­ka dis­kan­tin taso ko­et­tiin ole­van ko­hol­la, ei se ol­lut vä­rit­ty­nyt tai ra­sit­ta­va. Bas­so­tois­to on mel­ko voi­ma­kas mut­ta ei ulo­tu jä­rin ma­ta­lal­le. Voi­mas­taan huo­li­mat­ta ala­pää on na­pa­kan hal­lit­tu. Ai­van pie­neen huo­nee­seen Au­di­o­vec­to­ria ei kan­na­ta sil­ti si­joit­taa. Kes­ki­a­lu­een vai­men­tu­ma 2–4 ki­lo­hert­sil­lä rau­hoit­taa äkäi­sim­piä ää­nit­tei­tä te­hok­kaas­ti. Kai­u­tin on mel­ko herk­kä ja kuor­mal­taan ta­va­no­mai­nen, sil­lä im­pe­dans­sin vaih­te­lut ovat pie­niä.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Le­veä ja au­tent­ti­sen est­ra­din luo­va kai­u­tin­pa­ri, jon­ka tois­tos­sa on sä­vyl­lis­tä herk­kyyt­tä. Kes­ki­a­lue on aa­vis­tuk­sen hil­lit­ty, mut­ta ko­ko­nai­suus on miel­lyt­tä­vä kuun­nel­la. Dis­kan­tin taso on kes­ki­a­lu­ee­seen ver­rat­tu­na hie­man ko­hol­la, mut­ta hy­vä­laa­tui­se­na se tuo lä­hin­nä eloa tois­toon. Bas­so­tois­tos­sa on bo­dyä, mut­ta se ei tur­haan luo it­ses­tään nu­me­roa, vaan toi­mii luon­te­va­na jat­kee­na, kui­vas­ti ja na­pa­kas­ti. Ulot­tu­vuut­ta ei ole lii­em­min. Hil­lit­tyyn her­kut­te­luun pi­kem­min­kin kuin bi­le­pön­tök­si.

PIS­TEET: 3+

Heik­ki Ki­ve­lä

Ai­ka erot­te­le­va bas­so­tois­to ihan kes­ki­ää­nien ra­jal­le as­ti, ja esi­mer­kik­si bas­so­rum­mus­sa ja isos­sa to­mis­sa on mu­ka­vas­ti run­koa ja puu­ta. Syn­teet­ti­sis­sä ma­ta­lis­sa ää­nis­sä on kui­ten­kin vä­hän oh­kai­nen tun­tu­ma, vaik­ka alin ok­taa­vi tois­tuu­kin. Ko­ko­nai­suus py­syy ka­sas­sa hal­li­tus­ti. Ste­re­o­ku­va on enem­män le­veä kuin syvä mut­ta muu­ten kel­po. Dis­kant­ti on luon­teel­taan rau­hal­li­nen, ja sen kais­ta on miel­lyt­tä­väs­ti käy­tös­sä. Sym­baa­lin pai­no tu­lee läpi sii­nä mis­sä ka­pu­lan­kin is­ku. Hel­pos­ti kuun­nel­ta­va kai­u­tin, joka osaa myös lii­kut­taa il­maa.

PIS­TEET: 3-

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Bas­so­kas ja jyh­keä yleis­soun­di. Muh­keus ulot­tuu akus­ti­sen ki­ta­ran ala­kie­liin eli pe­ru­sää­ni­a­lu­eel­le saak­ka. Kumu ei ole val­tai­saa, mut­ta kyl­lä se kai­kil­la tu­tuil­la le­vyil­lä kuu­luu. Ala­pääs­sä on ko­ko­nai­suu­te­na auk­to­ri­teet­tia sen ver­ran, et­tä ihan pie­neen huo­nee­seen en kai­u­tin­ta vei­si. Ylin dis­kant­ti on hiu­kan yli­pir­teä, mut­ta tyy­pil­lis­tä rii­pi­vää vä­rit­ty­mää ei on­nek­si ala­dis­kan­tis­ta löy­dy. He­vi­ää­nit­teet saa­vat tiet­tyä sär­mää ja yli­mää­räis­tä jy­tyä osak­seen.

PIS­TEET: 2,5

Eloi­sa ja na­pak­ka soin­ti | Dis­kan­tin siis­ti sävy

Kes­ki­a­lu­een vai­meus

Taga Har­mo­ny Pla­ti­num B-40 SE v.2

Hin­ta: 1 090 €

Tuh­ti mut­ta ket­te­rä
Puo­la­lai­sen Ta­gan eri­kois­mal­lin kak­kos­ver­si­os­sa on kiin­ni­tet­ty huo­mi­o­ta ra­ken­teel­li­siin pa­ran­nuk­siin, niin ko­te­los­sa kuin kai­u­ti­ne­le­men­teis­sä­kin. Ko­te­lo on tu­ke­vam­pi pak­sum­man mdf-le­vyn an­si­os­ta, ti­taa­ni­dis­kant­ti on muo­toil­tu uu­del­leen, ja bas­so­kes­ki­ää­ni­sen kar­ti­o­ma­te­ri­aa­li on vaih­tu­nut. Ele­men­tit ovat myös lä­hem­pä­nä toi­si­aan, ja dis­kant­ti si­jait­see osit­tain kaa­re­va­kyl­ki­sen kai­ut­ti­men ylä­reu­nan ylä­puo­lel­la.

Ta­gan soin­ti pai­not­tuu ala­kes­ki­a­lu­eel­le, mikä te­kee tois­tos­ta tuh­din. Tois­to on rau­hal­li­nen, jopa hie­man etäi­nen, vaik­ka ylem­mäl­lä kes­ki­a­lu­eel­la ja dis­kan­tis­sa on ri­paus sär­mik­kyyt­tä. Jois­sain ti­lan­teis­sa tämä voi ai­heut­taa kuun­te­lu­vä­sy­mys­tä, jo­ten kai­u­tin toi­mii par­hai­ten vai­me­ak­si akus­toi­dus­sa ti­las­sa. Bas­so on hy­vin kont­rol­lis­sa, ja mu­siik­ki kul­kee ket­te­räs­ti. Vaik­ka Taga on­kin herk­kä, tu­lee se jyrk­kien ja suur­ten im­pe­dans­si­muu­tos­ten vuok­si par­hai­ten toi­meen hy­vän tran­sis­to­ri­vah­vis­ti­men kans­sa.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Ta­nak­ka ja her­käs­ti soi­va kai­u­tin on kes­ki- ja ylä­a­lu­eel­taan hie­man etäi­nen. Pai­no on ylä­bas­soil­la ja ala­kes­ki­a­lu­eel­la, mikä te­kee tois­tos­ta re­he­vän. Sa­mal­la kes­ki­a­lu­eel­la on pien­tä ro­soa, mikä saa tiet­ty­jen inst­ru­ment­tien sä­vel­ku­lus­sa ai­kaan ra­sit­ta­via piir­tei­tä. To­sin par­haim­mil­laan trum­pet­ti toi­saal­ta kuu­los­taa juu­ri niin dy­naa­mi­sel­ta ja är­hä­käl­tä kuin voi ol­la tar­koi­tet­tu. Dis­kan­tin sävy on kes­ki­mää­räis­tä sär­mik­kääm­pi, jo­ten miel­lyt­tä­vyy­des­sä kai­u­tin jää kes­ki­ta­son ala­puo­lel­le.

PIS­TEET: 2+

Heik­ki Ki­ve­lä

Lau­la­jan ää­nes­sä on il­maa ja sym­baa­lis­sa ka­pu­lan kär­keä mut­ta ei kui­ten­kaan eri­tyi­sem­min mes­sin­kiä ja mas­saa. Bas­so­tois­to on hiu­kan ra­jal­li­nen mut­ta alin ok­taa­vi kui­ten­kin erot­tuu. Ää­ni­ku­va on le­ve­äh­kö ja käyt­tää hie­nos­ti koko mit­taan­sa myös sy­vyy­sak­se­lil­la, kol­miu­lot­tei­suut­ta siis on. Dis­kan­tis­sa on ri­paus sär­mää, mut­ta ihan viil­tä­väk­si ään­tä ei kui­ten­kaan voi sa­noa ja hy­vin mik­sa­tus­sa lau­lus­sa on mu­ka­vas­ti läs­nä­o­loa. Pe­rus­ket­te­rä yleis­kai­u­tin, jon­ka par­hai­ta puo­lia on isoh­ko ää­ni­ku­va.

PIS­TEET: 3

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Suh­teel­li­sen neut­raa­li ja siis­ti soin­ti­maa­il­ma. Bas­so on hal­lin­nas­sa, dis­kant­ti enem­män­kin hil­lit­ty kuin sä­häk­kä. Lie­vä kes­ki­a­lu­e­voit­toi­suus kuu­luu lau­la­jan yli­mää­räi­se­nä ar­ti­ku­laa­ti­o­na mut­ta ei ole useim­mi­ten häi­rit­se­vää. Mu­siik­ki rul­laa ryt­mik­kääs­ti ja ke­pe­äs­ti eteen­päin. Ai­no­as­taan ikä­vim­mil­lä säh­kö­ki­ta­ra­vin­gi­tuk­sil­la ää­neen tu­lee ri­paus ko­vuut­ta. Akus­ti­sem­mal­la ta­va­ral­la hil­lit­ty soun­di on rau­hal­li­nen ja sä­vy­käs, bas­so­maa­ni­kon de­mo­le­vyl­lä vä­hem­män hyvä. Peh­me­ä­sei­näi­ses­sä, pie­neh­kös­sä huo­nees­sa ja vah­vuuk­siin so­pi­val­la mu­sii­kil­la kai­u­tin voi­si toi­mia eri­no­mai­sen hy­vin.

PIS­TEET: 3

Ket­te­räs­ti ete­ne­vä tois­to | Ko­te­lon siis­tit yk­si­tyis­koh­dat

Yli­mää­räis­tä sär­mää ylä-ää­nil­lä

Au­re­lia Ma­gen­ta 2 Iso­mat­rix

Hin­ta: 1 280 €

Säy­seä-ää­ni­nen

Ko­ti­mai­sen Au­re­li­an me­nes­tys­mal­li Ma­gen­tan kol­mas pai­nos on vas­ta hil­jan esi­tel­lys­tä kak­kos­ver­si­os­ta ja­los­tu­nut Iso­mat­rix-mal­li. Sii­nä käy­te­tään kal­liim­mis­ta Ce­ri­cal XL- ja Grap­hi­ca XL -mal­leis­ta tut­tua DDC Iso­mat­rix Eag­le­wing -bas­so­kes­ki­ää­nis­tä. Alu­mii­nip­ro­fii­lia ylä- ja ala­o­sas­sa käyt­tä­vä ko­te­lo­ra­ken­ne on edel­leen hel­pos­ti tun­nis­tet­ta­va.

Sii­nä mis­sä Ma­gen­ta 2 muok­ka­si al­ku­pe­räi­sen kai­ut­ti­men ään­tä hie­man elä­väm­pään ja kau­pal­li­sem­paan suun­taan, on uu­si Iso­mat­rix-ver­sio ää­nel­tään sel­väs­ti etäi­sem­pi ja rau­hal­li­sem­pi. Bas­so­tois­tos­sa on reip­paas­ti ener­gi­aa, hie­man pyö­reyt­tä­kin, ja ste­re­o­ku­va on tark­ka ja kol­miu­lot­tei­nen. Ään­tä ku­vail­tiin var­jou­tu­neek­si, mut­ta tois­to­a­lu­eet ovat yh­te­näi­set. Ra­sit­ta­vuut­ta ei siis tar­vit­se pe­lä­tä, mut­ta ai­kai­sem­pien ver­si­oi­den eloa ja lä­pi­nä­ky­vyyt­tä jää­tiin kai­paa­maan. Kuor­ma­na Ma­gen­ta 2 Iso­mat­rix ei ole haas­ta­va, vaik­ka ai­em­pia mal­le­ja laa­ja-alai­sem­pi im­pe­dans­sin ko­ros­tus kes­ki­a­lu­eel­la voi tul­la kuu­lu­viin kor­ke­an im­pe­dans­sin vah­vis­ti­mil­la.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Siis­ti, jos­kin mu­he­vaan rau­hal­li­suu­teen kal­lel­laan ole­va tois­to. Kes­ki­a­lue ja dis­kant­ti jää­vät hie­man ylä­bas­son ja ala­kes­ki­a­lu­een var­joon, mut­ta tois­to on yh­te­näi­nen vail­la suu­ria mut­kia. Bas­so­tois­to ei ulo­tu ko­vin alas, vaan kaik­ki ener­gia koh­dis­tuu ylem­mäk­si, mel­kein ku­mi­naan vi­vah­ta­vak­si. Ste­re­o­ku­va on yk­si ryh­män tar­kim­mis­ta, ja so­lis­ti piir­tyy tar­kas­ti kai­ut­ti­mien kes­ki­pis­tee­seen. So­pi­nee hy­vin hil­jai­seen kuun­te­luun mut­tei ai­van pie­nim­pään huo­nee­seen.

PIS­TEET: 2,5

Heik­ki Ki­ve­lä

As­tet­ta le­ve­äm­pi ja mie­len­kiin­toi­nen ää­ni­maa­il­ma. Tai­ten si­joi­tel­lut asi­at ste­re­o­ku­vas­sa lei­jai­le­vat ti­las­sa tosi kol­miu­lot­tei­se­na. Muu­ten­kin isoh­ko ja in­nos­ta­va ää­ni, vaik­ka kes­ki­a­lue hiu­kan peit­tää­kin ma­ta­lim­pia bas­so­ja, jot­ka toi­saal­ta voi­si­vat ol­la aa­vis­tuk­sen kiin­te­äm­mät­kin. Lie­väs­tä pyö­rey­des­tä huo­li­mat­ta muu­ten mu­ka­va ylei­so­te. Lau­la­ja ei var­si­nai­ses­ti tule ihan naa­mal­le ei­kä dis­kan­teis­sa ole yli­mää­räis­tä sä­hi­nää. Enem­män siis miel­lyt­tä­vä kuin tark­ka saun­di. Ei kai­kil­ta osin puh­tain ko­ko­nai­suus mut­ta hel­pos­ti kuun­nel­ta­va ja ste­re­o­ku­val­taan ulot­tei­kas.

PIS­TEET: 3+

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Etäi­nen ja tum­ma ää­ni­mai­se­ma. Lau­la­ja tu­lee pari as­kel­ta kau­em­paa, ki­ta­ran pu­re­vuus ta­soit­tuu kai­ut­ti­men hil­li­tys­sä kä­sit­te­lys­sä. Kai­ken­lai­nen mu­siik­ki rau­hoit­tuu, osa muut­tuu jopa tuk­koi­sek­si, jos ää­ni­te on val­miik­si kau­kaa mi­ki­tet­ty. Toi­saal­ta osa pel­tien ää­nes­tä ko­ros­tuu. Ää­ni­ku­va tun­tuu ole­van ta­val­lis­ta kom­pak­tim­pi ja ma­ta­lam­pi, mikä osal­taan tu­kee hil­lit­tyä vai­ku­tel­maa. Rau­hal­li­nen, sä­vyi­sä soin­ti, jo­hon oli­si kai­van­nut hiu­kan li­sää eloa ja iloa.

PIS­TEET: 2

Suu­ri ää­ni pie­nes­tä ko­te­los­ta | Rau­hal­li­nen ää­ni

Kai­paa li­sää eloa ja erot­te­lua

ATC SCM7

Hin­ta: 990 €

Pie­neen huo­nee­seen

Ver­tai­lun pie­ni­ko­koi­sin kai­u­tin on ko­te­lo­ra­ken­teel­taan sul­jet­tu ATC. Koos­taan huo­li­mat­ta se pai­nii sa­mas­sa pai­no­luo­kas­sa isom­pien­sa kans­sa ja va­kuut­taa vii­meis­te­lyl­lään. Tu­ke­va mag­nee­teil­la kiin­nit­ty­vä me­tal­li­mas­ki, kau­nis vii­lu­pin­ta ja pyö­ris­te­tyt ko­te­lon kyl­jet vies­ti­vät laa­duk­kuu­des­ta.

Ko­kon­sa ja ko­te­lo­pe­ri­aat­teen­sa vuok­si ATC poik­ke­si muus­ta jou­kos­ta myös ää­nel­li­ses­ti, mikä kan­nat­taa ot­taa huo­mi­oon kuun­te­lu­ar­vi­oi­ta lu­kies­sa. Se so­pii par­hai­ten pie­neh­köön huo­nee­seen, tai suu­rem­paan, jos sen bas­so­tois­toa jat­kaa sub­woo­fe­ril­la. Vaik­ka ATC oli­kin si­joi­tet­tu tes­ti­ti­lan­tees­sa lä­hel­le ta­ka­sei­nää, kuu­lui sen vai­me­am­pi bas­so­tois­to ja hil­lit­ty dis­kant­ti sekä ala­kes­ki­a­lu­een ko­ros­tus joi­den­kin mie­les­tä lii­ka­na koh­te­li­ai­suu­te­na ja pi­dät­ty­väi­syy­te­nä. Toi­saal­ta ää­ni on ket­te­rä, eheä ja miel­lyt­tä­vä. Kai­u­tin on epä­herk­kä mut­ta im­pe­dans­sil­taan ta­sai­nen, eli kuor­ma­na ATC on mel­ko help­po.

Kuun­te­luar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen

Ta­val­lis­ta laa­jem­pi ää­ni­ku­va mut­ta pi­dät­ty­väi­nen soin­ti erot­tu­vat jou­kos­ta. Ää­nen­voi­mak­kuut­ta tar­vit­see li­sä­tä mel­koi­ses­ti, et­tä soin­ti avau­tuu. Lop­pu­tu­los on kui­ten­kin hy­vin neut­raa­li ja eheä, jos­kin hie­man kes­ki­a­lu­e­pai­not­tei­nen. Bas­so­tois­to on vai­mea myös ylem­mil­tä alu­eil­taan, mut­ta sa­mal­la sen sä­vy­e­rot­te­lu on eri­no­mais­ta, ei­kä kont­ra­bas­son kie­lis­tä jää sub­jek­tii­vi­ses­ti pal­joa kuu­lu­mat­to­miin. Miel­lyt­tä­vä ja kau­ni­sää­ni­nen tut­ta­vuus, jos­sa on ta­val­lis­ta ke­pe­äm­pi ryt­mi. Par­haim­mil­laan pie­nes­sä huo­nees­sa tai sub­ba­rin kans­sa.

PIS­TEET: 3

Heik­ki Ki­ve­lä

Ää­ni­ku­va hiu­kan kai­ut­ti­miin pai­kan­tu­va ja kom­pak­ti. Ylä­kes­ki­ää­net ja dis­kan­tit mel­ko roh­ke­as­ti läs­nä, joka tuo jou­sis­toon hiu­kan viil­tä­viä sä­vy­jä mut­ta toi­saal­ta lau­lu­ää­nes­sä on kieh­to­vaa läs­nä­o­loa ja il­maa. Bas­soil­taan ver­tai­lus­sa siel­lä ohu­em­mas­sa pääs­sä, mut­ta käy­tös­sä ole­vat re­ser­vit on kui­ten­kin saa­tu toi­mi­maan mel­ko ta­sa­pai­noi­ses­ti. Dis­kant­ti­ko­ros­tus al­kaa ot­taa kor­viin kyl­lä en­nen kuin mah­dol­li­ses­ti il­me­ne­vä bas­so­va­je. De­tal­jien ja dy­na­mii­kan esi­tyk­ses­sä kui­ten­kin ylei­ses­ti hy­viä puo­lia, mut­ta bas­son osal­ta ko­ko­nai­suus voi­si ol­la him­pun rons­kim­pi.

PIS­TEET: 2,5

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Hil­lit­ty, hal­lit­tu ja var­sin koh­te­li­as ää­ni­maa­il­ma. Eri­tyi­ses­ti bas­so­pää on niin va­ro­vai­nen, et­tä kai­u­tin kai­paa kyl­lä kyl­keen­sä sub­ba­ria. Myös dis­kant­ti on tum­mah­ko, mut­ta pi­dät­ty­väi­nen ylä­pää te­kee joil­le­kin lä­hi­mi­ki­tyk­sil­le ihan hy­vää. Lau­lu­ää­net soi­vat sel­ke­äs­ti ja ar­ti­ku­loi­vas­ti, par­haim­mil­laan suo­ras­taan kau­niis­ti, mut­ta ko­ko­nai­suus on kui­ten­kin isom­mas­sa, akus­toi­dus­sa huo­nees­sa tur­han pon­ne­ton ja vaa­ti­ma­ton. Pie­nes­sä huo­nees­sa ja sei­nien lä­hel­lä kai­u­tin voi­si toi­mia ihan ki­vas­ti.

PIS­TEET: 2

Eheä taa­juus­tois­to ja miel­lyt­tä­vä ää­ni | Laa­du­kas vii­meis­te­ly |

Ta­sai­nen im­pe­dans­si

Pi­dät­ty­väi­nen soin­ti

Tuote-esittely
Arvostelu